Žydų virtuvę atkurianti ukmergiškė dalijasi tradicinio foršmako, kapotos silkės su cinamonu, receptu

2024 m. rugsėjo 6 d. 13:17
Receptas

Beigeliai, iš silkių paruoštas foršmakas, su daržovėmis kepta kiaušinienė šakšuka – šiuos valgius dar prisimena Ukmergės gyventojai. Nors Antrojo pasaulinio karo metais litvakų bendruomenė buvo beveik sunaikinta, jų kulinarinį paveldą siekiantys atgaivinti ukmergiškiai sukūrė specialų valgiaraštį, kuris remiasi žydų virtuvės tradicijomis.

Daugiau nuotraukų (3)
Ukmergėje veikiančio viešbučio-restorano „Big Stone“ sienos papuoštos tarpukario Ukmergės vaizdais, kai žydų bendruomenė dar buvo klestinti. Būtent šio restorano kulinarai, vadovaujami virtuvės vadovės Mildos Balžekaitės, sukūrė specialų valgiaraštį, kuris remiasi žydų virtuvės tradicijomis.
Atrinkti patiekalus, kurie tapo restorano degustacinio valgiaraščio stuburu, M.Balžekaitei padėjo bendravimas su Ukmergės žydų bendruomene. Restorano virtuvės vadovei buvo didelė staigmena, kad tai, kas vadinama tradiciniu lietuvišku patiekalu, gali turėti žydiškas šaknis.
„Žydų bendruomenė Ukmergėje turėjo senas tradicijas. Mes daug ką perėmėme, bet užmiršome. Sunku patikėti, kad cepelinai, be kurių lietuviai neįsivaizduoja sočių pietų, kilę iš litvakų virtuvės, o bulvių plokštainis (kugelis) buvo ypatingas patiekalas, gaminamas šabui“, – pasakojo M.Balžekaitė.
Kadangi per Ukmergę ėjo kelias, kuriuo žydai gabendavo silkes net į Rusiją, šio miesto vaišėse patiekalai iš silkių užima svarbią vietą.
Šefė M.Balžekaitė pasakojo, kad kapota silkė (foršmakas) tarpukariu buvo labiau vargšų valgis, nes kainuodavo pigiausiai iš visų žuvų. Obuoliais, cinamonu, virtu kiaušiniu praturtintas toks patiekalas nepadarys gėdos nė vienai šeimininkei.
Foršmakas – kapota silkė su cinamonu
Reikės (5 porcijoms):
  • 500 g silkių filė
  • 1 nulupto obuolio be sėklų
  • 2 virtų kiaušinių
  • 1 mėlynojo svogūno galvutės
  • cinamono miltelių – pagal skonį
Supjaustykite visus produktus kuo smulkesniais kubeliais, išmaišykite ir pagardinkite cinamonu.
receptaisilkėžydų virtuvė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.