„Duonos kepimas – mano pomėgis“, – prisipažino Alytaus rajone, Novoplentos kaime, gyvenantis pirtininkas Jonas Sakalauskas.
Kartu su žmona Daiva prieš keletą metų jis iš miesto persikėlė į kaime, miško apsuptyje, įsirengtą sodybą. Čia rengia pirties edukacijas, o jų dalyvius šeimininkas vaišina savo paties kepta rugine duona.
Tačiau ją kepti Jonas pradėjo ne dėl to, kad turėtų kuo pavaišinti svečius.
Sveikai mitybai neabejingas vyras pirmiausia pats panoro valgyti natūralią ruginę duoną. Juolab kad vaikystėje vien tik tokią namuose mamos keptą ruginę duoną ir valgydavo.
Tad jo noras buvo išsikepti tokios duonos kaip vaikystėje. Bet jos recepto nežinojo.
„Kol turėjau ko paklausti recepto, duona man nelabai rūpėjo, o kai pradėjo rūpėti, jau nebebuvo ko paklausti“, – sakė Jonas ir prisipažino, kad iki šiol prisimena rūgštoką vaikystės duonos skonį.
Tad prieš keletą metų nusprendęs atkurti mamos keptos duonos receptą jis pirmiausia ir pradėjo ieškoti to vaikystės skonio.
Ragaudavo naminės duonos visur, kur tik ją pamatydavo: turguose, mugėse, teiravosi receptų, ieškojo jų internete. Ir kepė. Kantriai eksperimentavo, kol išgavo tai, ko norėjo.
Bet tai nėra ta duona, kurią kepdavo mama. Tai – jau Jono duona. Jo išieškota, šiek tiek saldesnė, nes į savo duoną vyras deda medaus: juo pakeitė recepte nurodytą cukrų, kurio visai nenaudoja.
Bandė duoną kepti iš parduotuvėje pirktų ruginių miltų – nesusižavėjo: jie per smulkiai sumalti, tad duonos skonis kitoks. Tad dabar Jonas perka rugius iš ekologinį ūkį turinčio ūkininko, juos sumala ir iš gautų miltų kepa duoną.
„Mano duonutė ilgai nesensta, bet ilgam ir neužsilieka – pavaišiname, patys valgome“, – sakė Jonas ir kukliai pridūrė, kad jo kepama duona – paprasta, kaimiška. Bet kitokios, parduotuvėje pirktos, juodu su žmona nevalgo: jei savos neturi, nebent kitos, bet tik namuose keptos, nusiperka.
Ruginė duona su natūraliu raugu
Reikės:
- 5–6 stiklinių ruginių miltų
- 2–3 v. š. kmynų
- 3 stiklinių verdančio vandens
- 4 v. š. medaus
- 2 a. š. druskos
Pirmiausia pasiruoškite raugą. 2–3 šaukštus ruginių miltų užpilkite kambario temperatūros vandeniu ir išmaišykite – turi išeiti grietinės tirštumo masė. Tą patį kartokite dar porą dienų, vis pridėdami po 2–3 šaukštus miltų ir pildami vandens. Raugas rūgsta 3–4 dienas – laikas priklauso nuo temperatūros. Vasarą išrūgsta greičiau. Vienam kartui reikia apie 0,75 l raugo.
Pats duonos kepimas susideda iš dviejų etapų. Pirmajam imkite 2 stiklines miltų, kmynus, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite atvėsti. Į atvėsusį plikinį sudėkite išrūgusį raugą, viską gerai išmaišykite ir palikite 12 valandų.
Tuomet suberkite 2,5–3 stiklines ruginių miltų, sudėkite medų, druską. Iš pradžių tešlą maišykite mediniu šaukštu, vėliau minkykite rankomis. Tešla turi būti tokio tirštumo, kad neliptų prie rankų.
Užmaišytą tešlą laikykite šiltai apie tris valandas. Tuomet dar kartą rankomis ją perminkykite, sudėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo formas ir palikite dar valandai šiltai, kad pakiltų.
Iškilusią duoną dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, ir kepkite apie valandą.