Ant lininės vakarienės stalų šventiškai puikavosi ir tradicinis firminis Natalijos Juodžiukynienės keptas pyragas su aguonomis. Kokia šventė be pyragų?
Pati Natalija jį vadina „bulka“, o paklausta „bulkos“ recepto net rankomis sumojuoja: koks dar receptas!
„Imi cukraus, mielių, pieno, sutrini, pašildai, ištirpini, dedi miltų, pamaišai, pakildini, supili tirpintą sviestą, įmuši kiaušinių, įdedi kiaulės taukų, išminkai, pakildini, pakočioji, pabarstai cukraus, razinų, dedi paruoštas aguonas, suvynioji, dar pakildini ir kepi!“ – energinga greitakalbe išbėrė Natalija.
Ir tuoj pat pridūrė, jog aguonų pyragą reikia iškepti likus bent porai dienų iki šventės, kad spėtų pastovėti, subręsti ir būtų galima jį supjaustyti.
Panašų pyragą kepdavo ir Natalijos mama. Dukra, žinoma, kaip ir visos šeimininkės, receptą pakoregavo pagal save.
„Labai svarbu į pyrago tešlą dėti ne tik sviesto, bet ir kiaulės taukų – pyragas ilgiau išlieka šviežias“, – patarė Natalija.
Tai svarbu, nes visas aguonų pyrago kepimo procesas užtrunka apie pusę dienos, tad vieno kepaliuko niekas nekepa.
Savo firminį pyragą Natalija kepa duonkepėje krosnyje. Kūrena ją beržinėmis malkomis: sudegina vieną gerą glėbį pliauskų, išima žarijas ir pravėdina krosnį, kad nebūtų per karšta.
O kaip žinoti, kada jau galima šauti pyragus?
„Žiupsnį miltų reikia į krosnį įmesti – jeigu jie akimirksniu pajuoduoja, dar per karšta, reikia palaukti. Kai įmesti miltai palengva paruduoja, krosnies temperatūra tinkama, galima šauti pyragus“, – temperatūros matavimo be termometro būdą atskleidė Natalija.
Senovinis pyragas su aguonomis
Reikės:
- 1,5–2 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų
- 1 l pieno
- 500 g sviesto
- 6 kiaušinių trynių
- 50 g mielių
- 500 g cukraus
- 2 v. š. kiaulės taukų
- žiupsnelio druskos
- vanilinio cukraus
Įdarui reikės:
- 200 g aguonų
- 3 kiaušinių baltymų
- 200 g cukraus
Pieną pašildykite iki 30–35 laipsnių temperatūros. Mieles ištrinkite su trupučiu cukraus. Į dubenį pilkite 1/3 miltų, supilkite pašildytą pieną, sudėkite su cukrumi ištrintas mieles, išmaišykite – tešla turi būti blynų tirštumo. Jos paviršių apibarstykite miltais, uždenkite lininiu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad pakiltų.
Į pakilusią tešlą dėkite ištirpintą sviestą ir taukus, su keliais šaukštais cukraus išsuktus kiaušinių trynius, berkite likusį cukrų, druską, vanilinį cukrų. Viską maišykite, o paskui minkykite rankomis, kol tešla nelips prie rankų. Užminkytą tešlą padalinkite į 3–4 dalis, pridenkite ir palikite šiltai 1–2 valandoms, kad dar kartą pakiltų.
Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, nukoškite ir sumalkite mėsmale. Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus, dėkite cukrų ir sumaišykite su paruoštomis aguonomis.
Pakilusios tešlos gabalus iškočiokite. Iškočiotą lakštą galima pabarstyti cukrumi, razinomis. Ant vieno lakšto krašto dėkite ploną aguonų sluoksnį ir suvyniokite. Suformuotus pyragus vėl padėkite šiltai ir dar apie valandą pakildinkite, tuomet jau pašaukite į iškūrentą duonkepę ar iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie vieną valandą.
Iš nurodyto kiekio produktų išeina 3–4 pyragai. Norint išsikepti mažiau, reikia proporcingai mažinti visų produktų kiekį.