Iš anksto pasirūpinkite vaikų pusryčiais: šiuos nebrangius ir paprastus patiekalus galite užsišaldyti net ir mėnesiui

2024 m. rugpjūčio 27 d. 08:34
Receptas
Jau sparčiai artėjantys mokslo metai tėvams atneša nemažai rūpesčių. Todėl verta pasinaudoti įvairiomis paprastomis gudrybėmis, kurios palengvintų grįžimą į dažnai skubėjimu pažymėtą rutiną. Viena tokių dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė – tai šaldikliui puikiai tinkantys pusryčių patiekalai. Juos galima pasiruošti iš anksto ir nebesukti galvos, ką ryte spėti paruošti visai šeimai. Galėsite visai paprastai pasirūpinti sveiku ir maistingu pirmuoju vaikų dienos maistu, o sutaupysite ir pinigų, ir brangių minučių ryte.
Daugiau nuotraukų (1)
Šaldymo sezonas – pačiame įkarštyje. Į šaldiklius keliauja dabar ypač gera kaina pasižyminčios uogos, pačios įvairiausios daržo gėrybės – nuo šviežių pomidorų iki saldžių žirnelių. Tačiau šaldymo maišelių ir vietos šaldiklyje verta skirti ir jau pačių pagamintiems patiekalams.
„Lietuviai labai intensyviai rūpinasi šviežių gėrybių atsargomis žiemai. Tą geriausiai liudija net 3 kartus šiemet, palyginus su pernai, išaugę stiklainių pardavimai. Tačiau uogos, daržovės, grybai keliauja ne tik į spinteles ar rūsius, bet ir į šaldiklius. Šiais metais pastebime, kad šaldymo maišelių ir indelių taip pat nuperkama daugiau“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Šaldiklyje vietos verta palikti ne tik sodo, daržo gėrybėms, bet ir… pusryčiams. Iš anksto juos paruošus ir užšaldžius, galėsite nušauti net kelis zuikius vienu šūviu. Tokie patiekalai reikšmingai palengvins mokyklinius rytus, kurie dažnai tampa iššūkiu tiek vaikams, tiek tėvams. Teliks tik ištraukti jau paruoštą patiekalą iš šaldiklio ir jį atšildyti.
„Be to, iš anksto paruošti pusryčių patiekalai leis sumaniai išnaudoti geras akcijas parduotuvėse. Pavyzdžiui, jei pastebite, kad vištiena, mėgstamos daržovės ar sūris yra parduodami su nuolaidomis, galite įsigyti jų daugiau, paruošti patiekalus ir užšaldyti“, – pažymi atstovė.
Tai, pasak G. Kitovės, padės sutaupyti ir sunaudojant maisto likučius. Pavyzdžiui, užuot išmetus likusią mėsą ar daržoves, galite juos panaudoti gaminant tortilijų suktinukus, pikantiškus keksiukus, kišus ar kitus užšaldomus patiekalus. Taip sumažinsite išmetamo maisto kiekį ir efektyviau išnaudosite pinigus, skirtus maistui.
Dar daugiau, rytais tikrai nebūna laiko kiekvienam šeimos nariui paruošti pusryčius pagal kiekvieno jų pageidavimus. O šaldiklyje turint kelis variantus, lengvai įtiksite net ir įnoringiems valgytojams. Kulinarijos technologė dalijasi 2 idėjomis, kaip be didelių pastangų ir išlaidų jau dabar pasirūpinti rugsėjo mėnesio pusryčiams vaikams.
Pusryčių buritai su kiaušiniene – pigu, universalu ir vaikams ypač patinka
Tortilijų suktinukai arba buritai yra puikus pasirinkimas vaikų pusryčiams ar priešpiečiams, nes jie lengvai pritaikomi prie įvairių skonių ir mitybos poreikių. Jie gali būti pagaminti su įvairiais ingredientais, tokiais kaip mėsa, kiaušiniai, sūris, šviežios ar konservuotos daržovės. Tiesiog paruoškite priedus, susukite į tortiliją ir dėkite į šaldiklį.
Šiame recepte naudojami kiaušiniai, bet puikiai tiks ir virta vištiena, kepta malta mėsa, virtas kalakutienos kumpis, įvairios šviežios daržovės – paprikos, pomidorai, špinatai, konservuotos pupelės, kukurūzai, žirneliai, ryžiai. Kad būtų dar skaniau, galite patepti tortilijas humusu.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Buritas su kiaušiniene
Reikės:
  • 4 didelių tortilijų,
  • 5 kiaušinių,
  • 1/3 puodelio varškės,
  • 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus,
  • 1 raudonosios paprikos,
  • 1 cukinijos,
  • šviežių svogūnų laiškų,
  • druskos, pipirų,
  • mėgstamo sūrio (čederio, mocarelos ar kito).
Gaminame:
Dubenyje suplakite kiaušinius, įmaišykite varškę, pagardinkite druska ir pipirais. Papriką ir cukiniją supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite raudonąją papriką ir pakepinkite apie minutę. Sudėkite cukinijas ir kepkite, kol suminkštės. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir į keptuvę supilkite kiaušinius bei suberkite smulkintus svogūnų laiškus. Kepkite, kol kiaušinienė bus paruošta. Ant kiekvienos tortilijos vidurio uždėkite po 2 plonus sūrio griežinėlius, kiaušinių masę ir susukite buritus.
Kaip užšaldyti ir atšildyti: atvėsinkite ir kiekvieną buritą suvyniokite į aliuminio foliją ar maistinę plėvelę. Dėkite į šaldymui tinkančius užspaudžiamus maišelius ir būtinai užrašykite pagaminimo datą. Dėkite į šaldiklį ir suvalgykite per mėnesį. Norėdami pašildyti, per naktį atšildykite šaldytuve. Ryte išvyniokite ir pašildykite mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje.
Mini kišai keksiukų skardoje: puikūs pusryčiai į ranką
Kišas – lengvai pagaminamas, maistingas ir skanus patiekalas. Jame labai paprasta „paslėpti“ įvairiausias šviežias daržoves, kurių vaikai gal ne visada nori valgyti. Receptų yra ir pačių įmantriausių, tačiau kulinarijos technologė kviečia pasiruošti visai paprastų mini kišų be tešlos. Išsikepkite kelias skardas savaitgalį, ir turėsite skanių pusryčių įtemptiems darbo dienų rytams.
Be to, mini kišai labai universalūs – šiame variante jie gaminami su špinatais ir mocarela, bet juos galima pakeisti ar papildyti virtais brokoliais, traškia šonine, pjaustytomis paprikomis, cukinijomis, žirneliais, grybais.
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 35 min.
Mini kišas
Reikės:
  • 4 ant kraiko laikomų vištų kiaušinių,
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
  • 1 svogūno,
  • 1 puodelio mažųjų špinatų,
  • 1 mocarelos sūrio,
  • ¼ puodelio pieno,
  • druskos, pipirų.
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keksiukų formelę papurkškite arba patepkite aliejumi. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepkite supjaustytus svogūnus. Maždaug po 3 minučių sudėkite špinatus ir nuolat maišydami pakepinkite 2 minutes. Špinatų mišinį perkelkite į nedidelį dubenį, kelias minutes atvėsinkite ir įmaišykite tarkuotą sūrį. Kiaušinius su pienu išplakite, įmaišykite špinatų ir sūrio mišinį, pagardinkite druska ir pipirais. Išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite 20–25 minutes arba kol keksiukai išsipūs.
Kaip užšaldyti ir atšildyti: Atvėsinkite kišus ir sudėkite į šaldymui tinkančius užspaudžiamus maišelius arba šaldymo dėžutes, būtinai ant jų užrašykite pagaminimo datą. Dėkite į šaldiklį ir suvalgykite per mėnesį. Norėdami pašildyti, per naktį atšildykite šaldytuve. Ryte galite valgyti juos ir kambario temperatūros arba pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
receptaitortilijakišas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.