Ilgai kepta jautienos krūtininės mėsa tirps burnoje: nepagailėsite nė akimirkos receptui skirto laiko

2024 m. rugpjūčio 21 d. 13:15

Mindaugas Kinderis (36 m.), turėjęs narstyti finansų rinkas, apie kurias studijavo, dabar dirba 300 hektarų žemės, augina 200 veislinių limuzinų. Iki 2013-ųjų, kol tapo ūkininku, M.Kinderis supratimo apie žemės ūkį turėjo tik tiek, kiek sužinojo padėdamas seneliams vežti šieną. Dabar jis – kiek netradicinis ūkininkas, nes ne tik augina galvijus, bet ir rengia kepsnių degustacijas.

Daugiau nuotraukų (1)
Savo ūkio išskirtinumu M.Kinderis vadina tai, kad iš to paties galvijo jie padaro nepalyginti daugiau kepsnių, nei įprasta.
„Lietuvoje iš jaučio padaromos 25 skirtingos dalys, o mes – 45 skirtingų rūšių kepsnius. Patys pradėjome ragauti, bandyti, supratome, kaip skiriasi skirtingų dalių mėsa, kokia jautiena gali būti nekieta tiek valgyti, tiek gaminti. Norime supažindinti ir kitus, dėl to rengiame degustacijas. Yra kepsnių, kurių kilogramas kainuoja 20 eurų. Paragavę žmonės stebisi: iš papilvės ar kumpio išeina aukščiausios kokybės didkepsnis, kam man ta nugarinė!“ – apie atradimus kalbėjo Mindaugas.
Jis patarė: jautieną verta pjauti skersai skaidulų – reikės mažiau kramtyti. Rodos, smulkmena, bet praverčia žinoti.
M.Kinderis davė ir daugiau patarimų. Kepant kepsnį pakanka tris minutes pakepti iš vienos pusės, tris – iš kitos, ir jautieną jau gali valgyti.
Skystis, kuris išbėga, nėra kraujas – tai mėsos sultys.
O iškeptą jautieną svarbu suvynioti į foliją ir 10–15 minučių leisti jai pailsėti: kepant skystis skiriasi iš mėsos, bet davus pailsėti jis sugrįžta į mėsą ir ji nebūna tokia sausa.
Jautienos krūtininė
Reikės:
  • jautienos krūtininės (apie 2–3 kg)
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 griežinėliais pjaustytų svogūnų
  • 4 smulkiai sukapotų česnako skiltelių
  • 2 puodelių jautienos sultinio
  • 1 puodelio raudonojo vyno
  • 1 skardinės (400 g) smulkintų pomidorų
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 2 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 2 laurų lapų
  • Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
Jautienos krūtininę iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais.
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš abiejų pusių apkepkite jautienos krūtininę, kol įgaus auksinę spalvą. Tada išimkite ir atidėkite.
Toje pačioje keptuvėje apie 10 minučių pakepkite svogūnus, kol jie suminkštės ir karamelizuosis. Sudėkite česnaką ir kepkite dar minutę.
Supilkite jautienos sultinį, raudonąjį vyną, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą ir džiovintus čiobrelius. Gerai išmaišykite.
Grąžinkite jautienos krūtininę į keptuvę, įdėkite laurų lapus. Uždenkite dangčiu arba aliuminio folija.
Kepkite orkaitėje apie 3–4 valandas arba kol mėsa taps labai minkšta. Prieš patiekdami išimkite jautieną iš keptuvės ir supjaustykite plonais griežinėliais prieš skaidulas.
Jei pageidaujate, padažą galite nukošti ir šiek tiek sutirštinti.
jautienareceptaiKepsnys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.