Nebesukite galvos, ką dar ruošti su šiomis gausiai užaugusiomis daržovėmis: 4 pigūs receptai su cukinijomis

2024 m. rugpjūčio 20 d. 13:26
Receptas
Šį mėnesį drąsiai galima vadinti cukinpjūčiu. Šiuo metų laiku jų pilna, o gausus šviežias derlius reiškia viena – cukinijos dabar ir skanios, ir pigios. Lietuviai jas pamėgę grilinti ir patiekti kaip garnyrą, tačiau jaunos, švelnaus skonio ir traškios cukinijos gali virsti ir sočiu pagrindiniu patiekalu.
Daugiau nuotraukų (1)
Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors cukinijos perkamos kiaurus metus, būtent vasarą jos tiesiog graibstomos.
„Šviežias derlius jau plūsta į parduotuves – nuo išsiilgtų slyvų iki universaliųjų cukinijų, nuo ką tik Lietuvos soduose prinokusių obuolių iki morkų ir bulvių, be kurių dažnas neįsivaizduoja savo raciono. Daržovės, ypač vasarą, keliauja į praktiškai kiekvieną pirkinių krepšelį. Juk jos ne tik sveikos mitybos pagrindas, bet ir vienas pigiausių maisto produktų. Dėl to labai kruopščiai formuojame šviežių gėrybių asortimentą, ir nė viena partija į lentynas parduotuvėse nepatenka nepraėjusi griežtos kontrolės. Džiaugiamės, kad tą įvertina ir pirkėjai, kurių balsai šiemet lėmė, kad šviežių vaisių ir daržovių skyrius pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL medalis“, – sako G. Kitovė.
Ar cukinijas galima valgyti žalias ir ar reikia lupti?
Nuolat į perkamiausių daržovių TOP10 patenkančios cukinijos – tų maisto gamintojų favoritės, kurie nemėgsta ilgai triūsti virtuvėje, tačiau nori sveiko ir sotaus maisto. Švelnaus skonio žalią daržovę galima kepti ant grotelių, keptuvėje ar orkaitėje, troškinti, įdaryti.
„Cukinijose yra mažai kalorijų, bet daug skaidulinių medžiagų, vitaminų C ir A, kalio ir magnio, todėl jos yra itin sveikas pasirinkimas. Dėl švelnaus skonio jos puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, kurie suteiks patiekalui daugiau išraiškingumo – šviežiomis žolelėmis, sūriai, mėsa, kitomis daržovėmis. Didelis cukinijų privalumas – jas termiškai apdoroti reikia visai nedaug lauko, todėl yra mėgstamas pasirinkimas net ir skubantiems“, – pasakoja minėtos paduotuvės daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Jeigu susimąstėte, ar cukinijas būtina kepti prieš valgymą, tai daržovių žinovė patikina – neabejotinai šias daržoves galima valgyti ir žalias. Dėl švelnaus skonio ir traškios tekstūros šviežutės cukinijos puikiai tinka salotoms ir karpačui. Tiesiog supjaustykite jas plonais griežinėliais arba daržovių skustuku suformuokite ilgas juosteles.
„Nepamirškite, kad žalia cukinija yra geriausias vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl nedvejodami įtraukite ją į kasdienį maistą. Tik svarbu visuomet įsitikinti, kad daržovės gerai nuplautos, ir drąsiai jas valgykite net ir nekeptas. Patogu ir tai, kad jaunos cukinijos turi labai ploną žievelę, kuri yra minkšta ir valgoma, todėl jų lupti visiškai nebūtina“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Išbandykite klasiką
Cukinijos, kaip ir kitos lietuvių pamėgtos daržovės, tokios kaip pomidorai, agurkai, paprikos, puikiai tinka žiemos atsargoms. Cukinijų mišrainė, marinuotos su medumi ar actu, sutrintos į padažą su pomidorais ar ruošti uogienę – neprašausite nė su vienu metodu. Tačiau kol šviežių cukinijų pilni sodai ir parduotuvės, verta visų pirma jų atsivalgyti šviežių.
„Kadangi cukinijos neturi ryškaus, pretenzingo skonio, fantazijos praktiškai galite neriboti. Pavyzdžiui, salotose jas derinkite su tuo, ką turite po ranka: avokadu, citrina, alyvuogių aliejumi, šviežiomis žolelėmis. Jeigu svarstote apie vakarienę, itin lengvai ją paruošite tiesiog įdarydami cukinijas: malta mėsa, daržovėmis, ryžiais, varške, sūriu – kuo tik sugalvosite“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
O visa galva pasinerti į cukinijų sezoną ji rekomenduoja su kultiniais receptais, be kurių neapsieinama nė vienais metais. Ne be reikalo jie ypač populiarūs – maistas garuos ant stalo greitai, o jam nereikės skirti nei daug laiko, nei pinigų.
Cukinijų blyneliai su varškės sūriu
Porcijos: 3–4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės:
  • 2 cukinijų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 kiaušinio,
  • 5 šaukštų miltų,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • 100 g varškės sūrio,
  • 8 vnt. saulėje džiovintų pomidorų,
  • alyvuogių aliejaus.
Stambia tarka sutarkuokite cukinijas, pabarstykite druska ir atidėkite 15 minučių. Tuomet per marlę nuspauskite kiek įmanoma daugiau skysčio.
Varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais.
Į dubenį dėkite tarkuotą cukiniją, išspaustą česnaką, kiaušinį, miltus, pipirus, varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską gerai išmaišykite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, blynelius formuokite dėdami po didelį šaukštą paruoštos masės.
Kepkite ant vidutinės ugnies po 4–5 minutes iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrus.
Iškepusius padėkite ant popierinių rankšluosčių – taip pašalinsite riebalų perteklių.
Cukinijų apkepas
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 70 min.
Reikės:
  • 1 kg šviežių cukinijų,
  • 1 svogūno,
  • 4 kiaušinių,
  • 100 g fermentinio sūrio,
  • druskos,
  • pipirų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Cukinijas nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite stambia tarka. Įberkite pusę šaukštelio druskos ir atidėkite maždaug 15 minučių. Po to laiko nupilkite vandens perteklių.
Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną ir suberkite į tarkuotą cukiniją, tada įmuškite kiaušinius, viską pagardinkite druska ir pipirais. Kepimo indo vidų ištepkite aliejumi ir supilkite mišinį. Viršų pabarstykite tarkuotu sūriu.
Cukinijų apkepą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Paruoštą patiekalą galite patiekti šiltą arba šaltą su mėgstamais priedais.
Ypač traškios cukinijų „fri bulvytės“
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės:
  • 2 cukinijų,
  • ¼ puodelio miltų,
  • 2 kiaušinių,
  • 3/4 puodelio džiūvėsėlių,
  • 3/4 puodelio tarkuoto parmezano sūrio,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • 1½ šaukštelio maltos paprikos,
  • 1½ šaukštelio česnako miltelių,
  • 1½ šaukštelio raudonėlio.
Cukinijas supjaustykite lazdelėmis, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Miltus pagardinkite šiek tiek druskos. Džiūvėsėlius sumaišykite su prieskoniais ir tarkuotu sūriu.
Cukinijų lazdeles pirmiausia apvoliokite miltuose. Kiekvieną pakratykite, kad nubyrėtų miltų perteklius, ir merkite į plaktą kiaušinį, tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose.
Išdėliokite cukinijas ant aliejumi išteptos kepimo skardos, kad gabaliukai nesiliestų.
Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 12 minučių, tada apverskite ir kepkite dar apie 10 minučių arba kol cukinijų „bulvytės“ taps auksinės spalvos ir traškios.
Cukinijų keksiukai
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės:
  • 3–4 cukinijų,
  • 1 svogūno,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 g fetos sūrio,
  • 2 šaukštai parmezano arba kito tarkuoto sūrio,
  • 2 šaukštų šviežių petražolių,
  • 2 šaukštų šviežių krapų,
  • 50 g džiūvėsėlių, druskos ir pipirų pagal skonį,
  • 2 šaukštų aliejaus.
Cukiniją nuplaukite ir sutarkuokite. Pasūdykite ir palikite 15 minučių, kad išsiskirtų sultys, tuomet cukinijas nuspauskite.
Į kitą dubenį įmuškite kiaušinius, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, sutrupintą fetos sūrį, susmulkintus krapus ir petražoles, juoduosius pipirus ir alyvuogių aliejų.
Suberkite džiūvėsėlius ir išmaišykite. Į mišinį sudėkite cukinijas ir darkart gerai išmaišykite ingredientus. Ištepkite riebalais keksiukų formą ir pripildykite ją cukinijų įdaru.
Kiekvieno keksiuko viršų apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite keksiukus 30–35 min. 200 °C temperatūroje, kol taps auksinės spalvos. Juos galite patiekti šaltus arba šiltus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.