Iš kakavos pupelių, užaugintų specializuotuose Peru, Kongo, Filipinų, Indijos ūkiuose, Molėtų krašte kuriamas rūšinis šokoladas.
Pasakodamas apie kelią nuo kakavos pupelių iki šokolado J.Duchovskis priminė, kad pasaulyje yra daugiau kaip dešimt kakavmedžių biologinių rūšių, nors daug kas nežino, kad kakava, kaip ir pomidorai ar bulvės, būna įvairių rūšių. Gėrimą iš kakavmedžių pupelių majai vartojo jau keli tūkstančiai metų prieš Kristų. Europoje XVI amžiuje pirmiausia išpopuliarėjo geriamasis šokoladas. Techninės galimybės kietajam šokoladui gaminti atsirado tik XIX amžiaus pabaigoje.
Ta proga Justinas kviečia pasimėgauti ir patiems pasigaminti kvapnaus karšto kakavos gėrimo, kuris visada pakels nuotaiką.
Karštas šokoladas smaližiams
Reikės:
- 400 ml pieno
- 110 g juodojo šokolado
- 5 a. š. kakavos miltelių
- 1 a. š. cinamono
- 1/2 a. š. maltų gvazdikėlių
- 1/4 a. š. malto muskato riešuto
- šiek tiek aitriųjų paprikų miltelių
Papuošti reikės:
- zefyrų
- šokolado drožlių
Į nedidelį puodą supilkite pieną, suberkite susmulkintą šokoladą, kakavą ir visus prieskonius. Nuolat maišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps ir pienas įkais, bet neužvirs. Nukelkite nuo ugnies ir išpilstykite šokoladą į puodelius. Papuoškite zefyrais ir šokolado drožlėmis.