Kodėl grikiai? Nes nederlingose Dzūkijos žemėse geriausiai derėjo būtent grikiai. Tad ir patiekalų su grikiai netrūko. Vienas jų – tradicinė grikinė babka, kuri ir vietoj pyrago, ir vietoj duonos tinka, priklauso nuo to, kiek šeimininkė įdeda cukraus. Šiuolaikinės babkos dažnai apliejamos šokoladu, barstomos riešutais, kad būtų dar skanesnės.
Babkas galima kepti ir sūrias, net gardinti spirgučiais. Dzūkės įsitikinusios, kad ko turi, to galima ir įdėt, tik skaniau gausis.
Grikines babkas pasigaminti siūlo kaimo turizmo sodybos ir edukacijos centrai.
Lazdijų rajono turizmo informacijos centras grikines babkas kviečia išbandyti trijose vietose:
- Restorane „Gojus“, užsisakyti reikia pauksciugojus@gmail.com arba +370 622 00311
- Rimos seklyčioje, užsisakyti galima vytenis.varnenai@gmail.com arba +370 673 87252
- Kavinėje „Eldija“, užsisakyti reikėtų info@slenkstis.eu, +370 318 47 113 arba +370 615 38636.
O jei iki Lazdijų krašto nuvažiuoti nepavyks, restorano „Gojus“ šefai kviečia dzūkiškas bandas pasigaminti namuose ir dalijasi receptu:
Grikinės babkos
Reikės:
- 0,5 l kefyro
- 500 g grietinės
- 400 g sviesto
- 6 kiaušiniai
- 4 puodeliai grikių miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai sodos
- 2 puodeliai cukraus
Paruošimo būdas:
Supilkite ištirpintą sviestą ant cukraus ir maišykite, kol masė taps vienalytė. Leiskite masei šiek tiek pravėsti. Į pravėsusią masę supilkite grietinę ir gerai išmaišykite.
Sodą nugesinkite kefyre ir supilkite į masę. Vėl gerai išmaišykite.
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius sudėkite į tešlos masę ir maišykite. Po truputį berkite miltus ir nuolat maišykite.
Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo.Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlos masę.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Dažniausiai naudojama – apvali kekso forma su skyle viduryje
Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180–200 laipsnių, apie 40 minučių.
Skanaus!