Jį sudaro keli sluoksniai:
- Skanus trapios tešlos krepšelis,
- Minkštas migdolinis įdaras (prancūziškai jis vadinamas frangipane),
- Ant viršaus patupdyti abrikosai. Gaminimas visai nekomplikuotas, tiek tešla, tiek įdaras paruošiamas greitai.
Mano pyragas buvo nesaldus, netgi rūgštokas, nes krepšelio ir abrikosų aptepimui naudojau nesaldintą persikų džemą. Su vaniliniais ir jogurtiniais ledais mums buvo pats tas.
Mėgstantiems saldžiau gal būtų norėjęsi truputėlio daugiau cukraus, bet jei naudosit saldintą džemą, manau, cukraus nepritrūks. Jei džemas labai saldus, taip pat nepersistenkit juo aptepant, kad saldumas išliktų saikingas.
Siūlau skanauti su ledais, jie labai tinka prie šio pyrago!
Kitą dieną netgi pasišildėme kelis gabaliukus ir vėl užsidėjome ledų – dvigubas malonumas. Ar kepsit?
Abrikosų pyragas su migdoliniu įdaru
Trapiai tešlai reikės:
- 240 g kvietinių miltų
- 30 g migdolų miltų
- 150 g šalto sviesto + gabalėlio formai ištepti
- 50 g cukraus pudros
- 1 didelio kiaušinio
- Žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 3 kiaušinių
- 130 g sviesto
- 100 g cukraus
- 130 g migdolų miltų
- 40 g kvietinių miltų
- 2 v.š. amareto likerio arba 1 a.š. migdolų ekstrakto (nebūtina)
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 9–10 abrikosų
- 3 v.š. persikų ar abrikosų džemo
Tešlos paruošimas:
1. Elektriniu kombainu ar smulkintuvu sutrinkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, cukraus miltelius, migdolų miltus ir druską, tik kol ingredientai susimaišys (jei neturite, galite trinti rankomis).
2. Įmaišykite kiaušinį.
3. Įsijokite miltus. Smulkintuvu sumaišykite iki trupinių ir suformuokite rutulį. Nepermaišykite ir neminkykite. Palaikykite tešlą šaldytuve apie 20 min.
4. Kepimo formą patepkite sviestu. Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir įtieskite arba tiesiog įlipdykite rankomis į formą. Palikite šaldytuve, kol ruošite įdarą.
Įdaro gaminimas:
1. Minkštą, kubeliais supjaustytą sviestą suplakite su cukrumi iki purumo.
2. Plakant po vieną sudėkite kiaušinius.
3. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir, jei naudojate – amaretą ar migdolų ekstraktą.
4. Įmaišykite miltus, sumaišytus su migdolų miltais.
5. Trapios tešlos pagrindą aptepkite 1,5 v.š. džemo ir ant viršaus paskirstykite paruoštą įdarą.
6. Abrikosus perpjaukite per pusę ir aptepkite likusiu džemu ar sumaišykite su juo, kad gerai juo pasidengtų. Lengai paspaudžiant sudėkite abrikosus ant įdaro ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 min.
7. Skaniausia valgyti šiltą su ledais.
Daugiau „Dar kąsnelį“ receptų rasite instagramo paskyroje https://www.instagram.com/dar_kasneli/.