Pavyzdžiui, kaip sutaupyti 50 proc. kalorijų ruošiant paprikas, įdarytas sultinga mėsa? O skonis bus toks pat puikus!
Įprastai paprikos įdaromos riebia mėsa – kiauliena arba kiauliena su jautiena. Tad patiekalas būna labai kaloringas, su daug sočiųjų riebalų, kenkiančių kraujagyslėms, o jų racione reikėtų mažinti.
Paskaičiuokime, kaip kaloringumas priklauso nuo sudėtinių dalių, kai porcijos dydis toks pat. 500 g maltos kiaulienos sprandinės turi 1200 kcal, o toks pat kiekis kalakutienos – vos 560 kalorijų.
Kad dar geresnis variantas būtų, patiekalą verta gaminti su garais (drėgme). Bus sotu, kupina skaidulų ir pagaminta išsaugant maksimumą vertingų medžiagų, išvengiant kenksmingų junginių, susidarančių aukštoje temperatūroje skrundant maistui, nes drėgmė nuo to apsaugos.
Šis patiekalas skanus ir šaltas, ir karštas. Morkų ir kalakutienos bei paprikų derinys – kažkas įstabaus. Tiks ir į pietų dėžutę įsidėti, ir piknikui vasarą. Gražiai atrodo, tad puikiai tiks svečiams, be to, paprasta vienu kartu ir didesnį kiekį paruošti.
O jei norisi dar daugiau idėjų, ką skanaus ir sveiko pagaminti, sulieknek.lt rasite daugiau kaip 1800 įvairių receptų.
Kalakutiena įdarytos paprikos
Reikės:
- 500 g maltos kalakutienos (naudojau šlauneles be odos, bet tinka ir malta krūtinėlė)
- 4 saldžiųjų paprikų (tinka ir raudona, ir geltona, ir balkšva, tik ryškiai žalios nesirinkite, nes ji kartoko skonio)
- 300 g morkų (2 vidutinių)
- 1/2 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1–2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
Petražolių arba kalendrų šluotelės (kas labiau patinka, tą ir naudokite; dalis keliaus į mėsą, o dalis bus pabarstyti dėl grožio patiekiant)
Aitriųjų ir Kajeno paprikų, saldžiosios ir rūkytos paprikos, juodųjų pipirų ir druskos (tinka ir malti kuminai, bet aš jų nemėgstu, tai ir nededu, labai tiktų ir muskato riešutas)
Įdaro paruošimas:
Smulkiai supjaustykite svogūną kubeliais, morką sutarkuokite bulvine (smulkia) pjaustykle, česnakus smulkiai supjaustykite (išspauskite). Smulkiai sukapokite petražoles ir kalendras (porą šakelių palikite papuošti).
Svogūnus ir česnakus pakepinkite keptuvėje su aliejumi, kol taps šviesiai auksinės spalvos.
Į kepamus svogūnus supilkite paprikų prieskonius, tada dėkite tarkuotas morkas ir maišydami pakaitinkite, kad persigertų skonis, 1–2 min.
Sumaišykite maltą kalakutieną, daržoves, pipirus ir druską bei kapotus žalumynus.
Paprikų įdarymas ir kepimas:
Paruoškite paprikas įdaryti: nupjaukite viršūnėles (palikite bent 1,5–2 cm, kad būtų geras dangtelis, kotelio nenupjaukite). Pašalinkite sėklas ir membranas, nuskalaukite ertmes vandeniu, jei viduje liko sėklų.
Įdarykite paprikas mėsos ir daržovių įdaru. Įdaro negailėkite, nes jo tūris kepant sumažės.
Paprikas be kepurėlių gaminau garinėje gruzdintuvėje, kepiau 30 min. Kad būtų greičiau, naudojau 2 gaminimo režimus, jie abu su garais. Jei gaminsite tik garuose, užtruks ilgiau, bet irgi puikiai tinka. Jei gaminsite be garų orkaitėje, gali apdegti paprikos kraštai ir mėsa labiau išsausėja. Tada geriau kepkite žemesnėje temperatūroje ir galite pastatyti indą su vandeniu, jei neturite garinės orkaitės ar karšto oro su garais gruzdintuvės.
Paprikas kepiau 10 min. 100 laipsnių temperatūros garuose. Tada įjungiau kepimo su garais režimą – apie 170 laipsnių. Po 15 min. kepimo atidariusi gruzdintuvės stalčių sudėjau kepurėles ant paprikų ir dar kepiau 5 min. Tą patį atlikite, jei paprikas kepsite orkaitėje.