Iš kakavos pupelių, užaugintų specializuotuose Peru, Kongo, Filipinų, Indijos ūkiuose, Molėtų krašte kuriamas ne tik rūšinis šokoladas. Nors pirmuoju smuiku čia griežia kakavos pupelės, kuriami ir nauji receptai, papildyti Labanoro girioje augančių kadagių uogomis, medumi, lazdynų riešutais ar net grikiais.
J.Duchovskis pastebėjo, kad šokolado gurmanų Lietuvoje daugėja, nors mūsų šalyje kakavmedžiai neauga, kakavos pupelės atkeliauja iš tokių tolimų regionų kaip Pietų Amerika, Afrika, Indija.
Kokybiškos kakavos miltelių prireiks ir norintiems pasigaminti gardų pyragą, kurį vadina „Vilniaus širdele“, nors galėtų tapti ir bet kieno meilės simboliu.
Pyragas „Vilniaus širdelė“
Reikės:
- 1 stiklinės miltų
- 100 g sviesto
- 1 stiklinės cukraus
- 2 v. š. kakavos miltelių
- 3 v. š. vandens
- 2 kiaušinių
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1/2 stiklinės brendžio arba romo
Sviestą, cukrų, kakavos miltelius ištirpinkite puode ant silpnos ugnies, maišykite mediniu šaukštu, kad susidarytų vientisa masė. Dalį šio mišinio palikite glaistui.
Į likusią masę įmuškite du kiaušinių trynius, įberkite kepimo miltelių, įpilkite romo ar brendžio, miltų ir viską gerai išmaišykite.
Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir supilkite į tešlą. Į sviestu išteptą formą supilkite tešlą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes. Išimkite iš formos, kol dar pyragas šiltas, aptepkite glaistu.