Originaliai „Tabbouleh“ vadinamos salotos kildinamos iš Levantino, tai istorinis geografinis pavadinimas artimuosiuose rytuose ir dabar apimantis Sirijos, Libano, Izraelio ir Jordanijos teritorijas.
Šios salotos gaminamos su bulguro kruopomis, pomidorais ir, svarbiausia, labai daug žalių petražolių ir mėtų, kurios suteikia neįtikėtiną kvapą, žalią spalvą ir charakteringą skonį. Tradiciškai agurkai nėra dedami, bet vakarietiškose variacijose jie visad būna.
Bulguro kruopos Lietuvoje nėra itin populiarios – tai skaldyti ir apvirti kviečiai.
Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir arabų pasaulyje „Tabulė“ salotos buvo tradiciškai patiekiamoss kaip „mezze“, gausiai atnešamų užkandžių, dalis, o dabar išpopuliarėjo visame pasaulyje, itin JAV.
Libane net švenčiame nacionalinė Tabulė diena – nuo 2001 metų ji minima pirmą liepos mėnesio šeštadienį.
„Tabulė“ salotos
Reikės:
- Pusės puodelio bulguro kruopų
- 1 puodelis kubeliais pjaustytų pomidorų
- 1 puodelis kubeliais pjaustytų agurkų
- Pundelis petražolių (galima ir dvigubai daugiau, jei mėgstate)
- Trečdalis pundelio (gali būti šiek tiek mažiau) mėtų
- Pusė raudono svogūno
- Alyvuogių aliejaus
- Citrinos sulčių (kadangi neturėjau, dėjau kreminį balzaminį padažą)
- Druskos
- Pipirų
- Graikinių riešutų (nebūtinai)
- Šiek tiek perlinio kuskuso (galite keisti vietoje bulguro)
Pirmiausiai, išvirkite bulguro kruopas ir perlinį kuskusą pagal instrukcijas. Jei liko vandens – nupilkite pertelklių ir leiskite atvėsti.
Dubenyje sumaišykite pjaustytus pomidorus ir agurkus su šiek tiek druskos. Palikite pastovėti.
Nuo žolelių pašalinkite storesnius kotelius, smulkiai supjaustykite svogūną. Jei dėsite graikinių riešutų – patraiškykite ir pasmulkinkite.
Atvėsus kruopoms – nupilkite skystį susidariusį nuo pomidorų ir agurkų, sudėkite visus ingredientus ir viską sumaišykite, pagardinkite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, druska ir pipirais pagal savo skonį.
Skanaus!