Šias ankštines daržoves – lęšius – verta įtraukti į mitybos racioną, nes juose gausu baltymų, kurie organizme atlieka statybinės medžiagos funkciją, taip pat antioksidantų, geležies.
Lęšiai turi daug lėtai pasisavinamų angliavandenių, kurie suteikia ilgesnį sotumo jausmą ir energijos, taip pat skaidulų, kurios padeda palaikyti gerą mikrobiotos (gerųjų bakterijų) pusiausvyrą žarnyne.
Baltyminės bandelės
Reikės:
- 160 g lęšių (naudojau žalius, kad užmerkus per naktį prasidėtų dygimo procesas ir suirtų didžioji dalis lektinų)
- 50 ml vandens iš čiaupo
- 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 25 g gysločių luobelių (galite jas pakeisti tokiu pat kiekiu sėlenų)
- 1 v. š. kmynų (galima keisti persilado prieskonių mišiniu, tik tada česnako nebereikės, nes jo sudžiovinto yra prieskonių mišinyje)
- 1 a. š. česnakų miltelių
- 1 a. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 a. š. sezamų ar kitų sėklų pabarstyti (nebūtina)
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- druskos
Lęšius nuplauname ir užmerkiame nakčiai. Ryte nusunkiame, perplauname ir sutriname iki vienalytės masės su vandeniu ir aliejumi.
Į masę supilame citrinos sultis, suberiame gysločių luobeles, kepimo miltelius, kmynus, česnaką ir druską. Išmaišome ir paliekame brinkti 10 minučių.
Kol tešla brinksta, įkaitiname orkaitę (viršus /apačia) iki +180 C.
Šlapiomis rankomis, kad neliptų, formuojame norimo dydžio bandeles ir dedame į skardą.
Apibarstome jas sėklomis ir kepame 40–50 min. Rekomenduoju stebėti, nes jei perkepsite, bus sausokos.
Tokios bandelės puikiai tinka kaip užkandis per keliones, sumuštiniams ar svečiams patiekti. Nuostabiai atrodo vietoj duonos riekelių.
Man šios bandelės skanios ir vienos, bet dera ir su salotomis, lašiša ar įvairiomis užtepėlėmis. Tik laikykite jas popieriniame maišelyje arba šaldytuve, nes kitaip sudžius per porą dienų.