Smidrus auginanti Vidmantė Ščerbinskienė jau antri metai pjauna smidrų derlių. Moteris Ukmergės rajone įkūrė ūkį „Šparagų namai“, kuriame augina ne tik minėtas daržoves, bet ir šitake grybus.
Vidmantės ūkininkavimo patirtis – vaikystėje turėtas gėlių darželis, pagalba mamai ir močiutei prižiūrint daržus ir prie namo Kaune esančiose lysvėse auginamos daržovės.
Žemę ūkiui padovanojo Vidmantės mama, dalį ji išsinuomojo iš kaimyno. O visą kitą – techniką, sodinukus ir kita įsigijo iš gautos paramos.
„Norėjau daugiamečių augalų ir kažko tokio, ko nerasi kas antrame ūkyje. Taip ir atsirado smidrai. O grybai tai buvo išvis man naujiena, labai norėjau pabandyti juos auginti pati, nes labai įdomus jų auginimo procesas“, – apie neįprastus pasirinkimus kalba jaunoji ūkininkė.
Žemę, kurią išsinuomojo, ji užsodino smidrais. Aišku, senosios kartos ūkininkai negailėjo „patarimų“, kad užsiima nesąmonėmis, bet į juos ji nekreipė dėmesio. Šią vasarą Vidmantė pabandė auginti arbūzus, kurie puikiai užderėjo, tad kitąmet ūkyje augs ir lietuviški arbūzai.
Vidmantė atrado daug įvairių receptų ir kviečia išbandyti pasigaminti salotas su vos apvirtais smidrais.
Smidrų salotos su feta
Reikės:
- ryšelio smidrų
- saujos mažų pomidorų
- fetos
- gražgarsčių
- alyvuogių aliejaus
- citrinos sulčių
- druskos, pipirų
Smidrus nuplaukite ir nupjaukite ar nulaužkite sumedėjusias dalis. Užvirkite puode vandens, įberkite šiek tiek druskos ir 1–2 min. apvirkite smidrus, kol vos suminkštės, bet liks kieti ir traškūs.
Apvirtus smidrus nuplaukite po šaltu vandeniu – dalį jų supjaustykite gabaliukais, bet keletą pasilikite. Supjaustykite pomidorus, fetą, nuplaukite salotas ir viską kartu sumaišykite su smidrais. Užpilkite aliejaus, šiek tiek citrinos sulčių, druskos ir pipirų pagal skonį.