Kiaulienos kepsnys, kuriam išskirtinį skonį suteiks ypatingas marinatas: dažniausiai šį ingredientą dedame į desertus

2024 m. gegužės 31 d. 09:27
Receptas
Kakava daugeliui asocijuojasi su desertais – geriame saldžią kakavą, valgome šokoladinius desertus, mėgaujamės kitais saldėsiais su šiuo ypatingu ingredientu. Šįkart siūlome kakavą panaudoti kitame amplua ir garantuojame, kad tai tikrai suteiks ypatingo skonio.
Daugiau nuotraukų (1)
Molėtų rajone, prie Alantos, įsikūręs buvęs vilnietis Justinas Duchovskis (35 m.) visai nebijo, kad gardžiuodamasis šokoladu priaugs svorio. Laičių kaime šokolado manufaktūrą „Beaningful“ įkūręs vyras prisipažino, kad degustuojant šį desertą atsiveria durys į skonių pasaulį.
Pasakodamas apie kelią nuo kakavos pupelių iki šokolado J.Duchovskis priminė, kad pasaulyje yra daugiau kaip dešimt kakavmedžių biologinių rūšių, nors daug kas nežino, kad kakava, kaip ir pomidorai ar bulvės, būna įvairių rūšių. Gėrimą iš kakavmedžių pupelių majai vartojo jau keli tūkstančiai metų prieš Kristų. Europoje XVI amžiuje pirmiausia išpopuliarėjo geriamasis šokoladas. Techninės galimybės kietajam šokoladui gaminti atsirado tik XIX amžiaus pabaigoje.
J.Duchovskis priminė, kad nuo seno kakava buvo vertinama kaip dievų ir išrinktųjų gėrimas, ypač dėl joje esančios biologiškai aktyvios medžiagos teobromino. Tai yra nervų sistemą stimuliuojanti medžiaga, kuri veikia panašiai kaip kofeinas, tačiau išgėrus puodelį kakavos poveikis bus šiek tiek švelnesnis nei paragavus kavos. Kakava turi daug antioksidantų, stabdo senėjimą, nes joje gausu polifenolių.
Pabandykite šį kiaulienos kepsnį, kurio marinatui svarbiausia yra geros kokybės kakava.
Kepta kiauliena, marinuota su kakava
Reikės (4 asmenims):
  • 750 g kiaulienos filė
  • 1 a. š. kalendrų miltelių
  • 2 v. š. cinamono
  • 1,5 a. š. maltų gvazdikėlių
  • 2 v. š. kakavos miltelių
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus
Garnyrui reikės:
  • 5 nedidelių bulvių, supjaustytų riekelėmis
  • 3 mažų raudonųjų svogūnų galvų, padalintų į ketvirčius
  • šiek tiek druskos, juodųjų pipirų
  • 1 a. š. džiovintų Provanso prieskoninių žolelių
  • kelių aštriųjų žaliųjų pipirų „Padron“
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus
Apibarstykite kiaulieną prieskoniais ir kakavos milteliais, palikite marinuotis bent valandai, tada apkepkite mėsą po kelias minutes iš abiejų pusių. Dėkite ją į orkaitę, kuri turi būti įkaitinta iki 180 laipsnių. Kepkite maždaug valandą, kol mėsa suminkštės. Ištraukite kepsnį, uždenkite šiltai, bet dar nepradėkite pjaustyti riekelėmis, kad neprarastų sultingumo.
Pašlakstykite skardą aliejumi, sudėkite pjaustytas bulves, svogūnų ketvirčius, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, pipirais, druska ir kepkite orkaitėje apie 20 minučių.
Perpjaukite žaliuosius pipirus perpus, apkepkite su aliejumi iš abiejų pusių maždaug po 4–5 minutes, o kai odelė sutrūkinės, sudėkite į lėkštes.
Supjaustykite mėsą ir serviruokite ją su paruoštu garnyru.
kakavaKepsnysmarinatas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.