Diestistės patarimai, kaip grilyje paruošti sveikesnį maistą: dalijasi gardžiu receptu

2024 m. gegužės 19 d. 07:39
Dietistė Vaida Kurpienė
Receptas
Atrodo, kad pavasaris ir artėjanti vasara turėtų būti sveikiausias laikas: turime vietinių daržovių, šviečia saulė, daugiau judame. Kita vertus, mažiau miegame, vakarais daugiau valgome ir tikrai ne visada sveikiausią maistą.
Daugiau nuotraukų (2)
Ilgais šiltesniais vakarais ypač populiarus grilis bei šašlykinės ir įprastai juose kepamos dešrelės ir kiaulienos sprandinės šašlykai. Tokia vakarienė ar savaitgalio pietūs stipriai apkrauna organizmą, gali trikdyti miegą, sunku virškinimo sistemai, didelei daliai žmonių toks maistas ir per daug kaloringas.
Tad vietoj įprastos kiaulienos sprandinės siūlau kepti vištieną ar kalakutieną. Receptai gali būti tie patys, o galutinis rezultatas kur kas labiau patiks jūsų talijai. Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – kelis kartus mažiau.
Taigi planas pietums – salotos ir greitai paruošiamas patiekalas – vištų blauzdelės, keptos grilyje. Tik norint jame tinkamai iškepti, reikia ne tik tinkamai pagardinti, bet ir išvengti skrudėsių bei degėsių. Būtent jie yra pagrindinė priežastis, kodėl girdime sakant, kad grilyje keptas maistas yra nesveikas.
Grilyje mėsą svarbu kepti be atviros liepsnos. Taip kepti sunkiau, nes reikia kepti ant žarijų arba folija slopinti ugnį, o tam reikia įgūdžių, bet tikrai verta.
Kai gaminau šį patiekalą, reikėjo valgytojams daugiau mėsos iškepti, tad vieną dalį vištienos gaminome grilyje, o kitą pašovėme į orkaitę.
Iškepus ragavome lauke ir viduje keptos mėsos. Mūsų išvada tokia, kad grilyje kepta vištiena skanesnė, nors buvo naudoti tokie pat prieskoniai ir visa kita. Bet tokį patiekalą drąsiai ir orkaitėje, ir karšto oro gruzdintuvėje galite gaminti visus metus, ne tik vasarą.
Vištienos blauzdelės grilyje
Reikės:
  • vištų blauzdelių
  • prieskonių marinuoti pasirinktinai: druskos, saldžiosios paprikos miltelių, svogūnų miltelių, ciberžolių, aitriosios raudonosios paprikos, kmynų, kardamono, imbiero miltelių, pipirų
  • cukinijų, pomidorų ir kopūstų – salotoms
Vištienos ilgai nemarinuoju, tiesiog įtrinu prieskoniais su vienu šaukštu ypač tyro, mažo rūgštingumo aliejaus, kad jie geriau priliptų. Prieskonius ne tik užpilu, bet ir įmasažuoju į mėsą.
Beriu druskos ir saldžiosios raudonosios paprikos miltelių – jų beriu daug, matyti ir graži spalva nuo paprikos. Mažiau dedu česnakų, trintų ar džiovintų svogūnų miltelių, ciberžolių, aitriosios raudonosios paprikos, kmynų, kardamono, imbiero ir pipirų. Aitriųjų prieskonių naudoju mažais kiekiais, nes kitaip vaikai nevalgytų, o patiekalus ruošiame visai šeimai.
Grilyje mėsa kepa apie 30 min. netiesioginėje kaitroje, 200 laipsnių temperatūroje (turiu termometrą ir galiu grilyje reguliuoti temperatūrą). Jei laipsnių bus mažiau, kepti teks ilgiau. Tokią mėsą skanu valgyti ir karštą, ir šaltą.
Garnyrui tinka kopūstų ir cukinijų salotos su pagardais ir pjaustyti pomidorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.