Rasa ir Andrius savo ūkį Gian Lucai pristatys sakydami, jog jie augina viską, ką valgo žmonės. Tačiau laidos vedėją labiausiai domins šeimos auginami ridikėliai…
„Apie jūsų ridikėlius netgi girdėjau legendų. Ridikėliai – tarsi Lietuvos nacionalinis paveldas, nes sezono metu, jie yra naudojami visur. Kai atsiranda agurkai, kartu atsiranda ir šie rožiniai kamuoliukai, ir mano žmona tuomet pradeda juos dėti visur: kaip starterį, pirmą ir antrą patiekalą, o galiausiai – ir desertui“, – juoksis jis.
Be ridikų, čia galima rasti ir kitų pačių įvairiausių daržovių. Šeima augina špinatus, salotas, žirnius, krapus, pomidorus, ridikus, ropes, burokus, salierus, paprikas ir daugybę kitų lietuvių pamėgtų daržovių.
Idėja kurti ūkį Andriui gimė tada, kai vyrui atsibodo įprastinis darbas prie kompiuterio. O dar labiau šią mintį sustiprino vienas amerikietis, kuris, turėdamas ūkį, atrodė labai laimingas.
„Atėjęs prieš 2 metus iš antrojo aukšto, jis pasakė, kad darysime ūkį. Kai Andrius pasako kokią idėją, aš iškart prieštarauju. Bet, kai su ja pagyvenu kokį mėnesį ar du, pradedu planuoti ir pati: statome šiltnamį, sodiname ridikus. Atėjęs po dviejų mėnesių, jis vėl pasako kitą planą, ir taip mane programuoja“, – šypsosis pasakodama Rasa.
Daržoves šeima kol kas augina 4 šiltnamiuose, o tuomet viską parduoda turguje Vilniuje. Tiesa, Rasa neslėps – prieš pirmąją kelionę į turgų, ji kone meldėsi. „Nežinojau nei kur atsistosiu, nei kaip ten bus. Buvo šalta, lijo, o aš taip drebėjau, kad nė neišlipau iš mašinos – man buvo taip baisu. O dabar laukiu kiekvieno karto“, – pasakos Rasa pridėdama, kad žmonės turguje yra fantastiški.
Gian Lucą domins ir kitas niuansas – ar buvo lengva užtikrinti, kad šeimos ūkis taptų ekologišku? „Yra dviejų metų pereinamasis laikotarpis, tačiau vėliau mus kontroliuoja ir toliau, kiekvienais metais. Tam, kad taptum ekologinis ūkis, turi du metus dirbti, tarsi toks jau būtum, nors statuso dar ir neturi. Amerikoje tai paprasčiau, tačiau mes laikomės Europos taisyklių“, – pasakos Andrius.
Tuo tarpu Rasa išduos, kad ekologiškus ūkius turintys žmonės dažniausiai patys užsiaugina ir daigus – tą patį daro ir ši šeima.
Apžvelgęs visą ūkį, galiausiai Gian Luca šeimą ir visus žiūrovus nudžiugins sultingo mėsainio su gaiviomis salotomis receptu.
Norėdami pakartoti šį receptą namuose, pirmiausiai smulkintą mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinius ir viską pagardinkite druska. Viską gerai išmaišykite. Įpilkite šlakelį nealkoholinio alaus ir suberkite smulkiai kapotą raudonąjį svogūną. Palikite mėsą pastovėti 20–30 minučių.
Per tą laiką pusžiedžiais supjaustykite svogūną bei susmulkinkite burokėlių lapus ir svogūnų laiškus. Keptuvėje įkaitinę sviestą, suberkite svogūnus, ir kepkite tol, kol jie suminkštės. Įpilkite šlakelį nealkoholinio alaus ir leiskite jiems pasitroškinti. Negailėkite cukraus. Viską gerai sumaišykite, o tuomet apkepti sudėkite ir smulkintus žalumynus.
Suformuokite mėsos paplotėlius ir juos ant grilio pakepkite po 4–5 minutes iš abiejų pusių. Apvertus vieną kartą, uždėkite po lydyto sūrio lapelį.
Paruoškite salotas: supjaustykite svogūnų laiškus, krapus, ridikėlius, špinatus bei pomidorus. Viską sumaišykite su majonezu.
Galiausiai, suformuokite mėsainius: ant bandelės sudėkite salotas, o ant jų – mėsos paplotėlį ir troškintas daržoves. Skanaus!
„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!