Ispanijos virtuvė – tikras Viduržemio jūros kultūrų kokteilis
Pasiskolinę geriausias aplinkinių regionų gastronomines savybes, ispanai gali mėgautis viena gardžiausių ir natūraliausių virtuvių visame pasaulyje. Ji – mėgstama ir lietuvių, nes čia naudojami dažno virtuvėje sutinkami prieskoniai: česnakai, juodieji pipirai, petražolės ir jūros druska.
Maistą vietos gyventojai gardina skirtingose kultūrose pamėgtus ingredientus, kurie per šimtmečius tapo neatsiejama Ispanijos kulinarinio identiteto dalimi. Pavyzdžiui, daugybė skirtingų vaisių, džiovintų vaisių, riešutų, taip pat avinžirniai ir cinamonas į šalį atkeliavo iš istorinių arabų šalių bei Viduržemio jūros teritorijos.
Iberijos pusiasalis, taip pat ir Ispanija didžiuojasi savo alyvuogių aliejumi – jo pagamina daugiausiai pasaulyje. Ispanijos virtuvę puikiai atspindi ir šviežia žuvis – ji sutinkama paelijoje, kuri gali būti pagrįstai laikoma vienu iš populiariausių patiekalų regione.
Maisto gamyba ir ragavimas Ispanijoje – tikra šventė
Neatsiejama Iberijos pusiasalio gastronominio paveldo dalis yra ir vietinių gyventojų valgymo įpročiai. Prieš patiekiant pagrindinius patiekalus, ilgai užkandžiaujama tapomis – dalijimuisi skirtais patiekalais, taip pat pinčomis – smeigtuko užkandžiais.
Ant stalo vietos atsiranda ir Iberijos kiaulienos kumpiui, kuris dedamas ant šviežios duonos ir apšlakstomas alyvuogių aliejumi, ir kur gi dar šalta pomidorų sriuba – gaspačo. Ji – „Taste Atlas“ dešimtuke geriausių šaltų sriubų, kur sąraše išdidžiai pirmauja lietuviškieji šaltibarščiai.
Svajojantiems nors trumpam nusikelti į temperamentingąjį Iberijos pusiasalį, „Lidl“ virtuvės ekspertai kviečia pasigaminti net tris tapų variantus.
Pikantiškoji – karamelizuota čiorizo dešra
Mėsa – neatsiejama Ispanijos virtuvės dalis, tad ir skonių kelionę po šalį verta pradėti nuo mėsiškų tapų – karamelizuotos čiorizo dešros.
Užkandžiui reikės:
- 50 g čiorizo dešros (pjaustytos griežinėliais);
- 1 skiltelė česnako;
- 3 v. š. balzamiko acto;
- 1 v. š. medaus arba agavų sirupo;
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite čiorizo dešros griežinėlius bei smulkintą česnaką. Kepkite apie 3–4 minutes.
Nupilkite keptuvėje susidariusį riebalų perteklių, ir tada į keptuvę su dešra supilkite balzamiko actą, medų (arba agavų sirupą), įberkite druskos bei pipirų.
Viską kepkite dar apie 3–4 minutes, kol padažas sutirštės, o čiorizo dešra karamelizuosis. Patiekite su skrudinta duona.
Jūros gaiva kvepiančios – česnakinės krevetės
Šias tapas pamėgs neįsivaizduojantys savo užkandžių lėkštės be jūros gėrybių!
Česnakinėms krevetėms reikės:
- 200 g krevečių;
- 4–5 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 7 skiltelių česnako;
- 1/2 a. š. maltos paprikos;
- 1/2 a. š. rūkytos paprikos;
- žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių;
- šiek tiek druskos ir pipirų;
- saujos šviežių petražolių.
Gaminimas:
Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintą česnaką, aitriosios paprikos miltelius ir pakepinkite 2 minutes.
Šiek tiek padidinkite kaitrą, sudėkite krevetes, suberkite maltos ir rūkytos paprikos miltelius, taip pat druską ir pipirus. Kepkite 5 minutes pavartant.
Prieš patiekiant apibarstykite smulkintomis petražolėmis.
Brusketos su pomidorais
Ispanijos virtuvė dėkinga ir propaguojantiems vegetarišką mitybą.
Patiekalui prireiks:
- 1/2 kepalo šviežios duonos;
- 5–6 pomidorų;
- 1 skiltelės česnako;
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Riekelėmis supjaustykite duoną. Paskrudinkite jas ant įkaitintos keptuvės ir ištrinkite česnaku.
Nuplaukite ir stambia tarka sutarkuokite pomidorus. Gautą tyrę tepkite ant skrudintos duonos riekelių. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!