Šios sriubos reiktų nepervirti, todėl bulves pjausčiau smulkiai. Nors sriubą gaminau su šaldytais žirneliais, bet smidrų sriuba gali būti gaminama ir be jų. Tada šios daržovės skonis bus dar ryškesnis.
Smidrų paruošimas
Dažniausiai nulaužiu smidrų apačią per jų lūžimo vietą. Ta dalis būna sumedėjusi, kieta. Vieni ją išmeta, o kiti naudoja sriuboms, troškiniams ar kitiems patiekalams. Tokiu atveju nulaužtos dalies paviršių reiktų nuskusti. Jeigu smidrai yra švieži, galima jų ir nelaužti, o tik nuskusti apačią. Deja, kiek pastebiu prekybos centruose tokių smidrų sunkoka rasti, dažniausiai jų apačia jau būna gana sumedėjusi.
Šią sriubą gaminau be sumedėjusių smidro dalių.
Smidrų sriuba su žirneliais ir bulvėmis
Ingredientai (4 porcijos):
- 500 g smidrų
- 1/2 st. šaldytų žirnelių
- 1/3 didesnio poro, supjaustyto pusžiedžiais
- 3 mažų bulvių, smulkiai supjaustytų
- 500 ml vištienos ar daržovių sultinio
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- 1/4 st. grietinėlės (ne visai šaltos)
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- patiekimui: vytinto kumpio
Gaminimas
Smidrus nuplaukite, pašalinkite sumedėjusią dalį: laužkite per jų mažiausią lūžimo vietą. Juos supjaustykite į kelias dalis.
Puode įkaitinkite šlakelį aliejaus ant neaukštos–vidutinės kaitros, sudėkite porą ir kelias minutes pakepinkite (tik nesudeginkite jo). Sudėkite smidrus ir dar pakepinkite apie minutę.
Sudėkite bulves, supilkite sultinį ir viską užvirkite, tada sumažinkite kaitrą iki mažos ir virkite apie 10 min. Į pabaigą suberkite žirnelius.
Sriubą sutrinkite iki tyrės, įberkite druskos, pipirų pagal skonį. Įpilkite grietinėlės ir sriubą truputį pakaitinkite.
Patiekite su supjaustytu ir suvyniotu vytintu kumpiu, smidrų viršūnėlėmis.
Ši smidrų sriuba su žirneliais, bulvėmis yra pavasariška, greitai pagaminama, švelnaus skonio. Patiekiau ją su ispanišku vytintu kumpiu, kuris puikiai tiko prie šios sriubos. Vietoj jo galite naudoti keptos šoninės gabaliukus, keptą varškės sūrį ar duonos skrebučius.