Skirtingai nuo itališkų raviolių, kai į miltų tešlą dedama kiaušinių, Kipre apsiribojama miltais, alyvuogių aliejumi, druska ir vandeniu.
O tradicinis halumis paprastai gaminamas iš nepasterizuoto avių ir (arba) ožkų pieno.
Sūris dažnai kepamas orkaitėje arba ant grotelių iki paruduoja. Jis neišsilydo, nes jo lydymosi temperatūra yra aukštesnė nei įprasta. Šis sūris yra populiarus tarp vegetarų kaip mėsos pakaitalas.
Kiprietiški ravioliai su halumiu
Reikės:
- 500 g miltų;
- 1,5 stiklinės šilto vandens;
- 2 a. š. alyvuogių aliejaus;
- trupučio druskos.
Įdarui reikės:
- tarkuoto halumio (apie 250 g);
- 1 kiaušinio;
- 1 v. š. džiovintų smulkintų mėtų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus, druską, aliejų ir po truputį pilkite vandenį, gerai išminkykite. Leiskite tešlai, suvyniotai į maistinę plėvelę, pailsėti bent pusvalandį. Sumaišykite įdarui skirtus produktus. Atpjaukite tešlos gabalėlį, o likusią dalį vėl suvyniokite į maistinę plėvelę, kad neišdžiūtų.
Tešlą šiek tiek paspauskite ranka arba išlyginkite kočėlu, kad būtų lengviau ją įkišti į makaronų gaminimo aparatą. Tačiau visiškai nesudėtinga plonai iškočioti tešlą kočėlu. Taigi pailgo stačiakampio lakšto apatinėje pusėje viena linija, darydami kokių penkių centimetrų tarpus, sudėliokite maždaug po šaukštą įdaro.
Tada viršutine tešlos dalimi užklokite išdėliotą įdarą. Raviolius išspauskite specialiu tam skirtu įrankiu arba maža stikline. Virkite juos apie 5 minutes vištienos arba daržovių sultinyje, kol išsipūs ir iškils į paviršių. Patiekite su tarkuotu halumiu, apibarstykite mėtomis.
Galite pabandyti raviolius išsikepti. Aptepkite juos alyvuogių aliejumi ir 10–15 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Proceso viduryje juos apverskite.
Ravioliai taps panašūs į traškius pyragaičius. Prie vienos ir kitos rūšies raviolių galite pasigaminti tokį padažą: ant vidutinės ugnies trumpai pakaitinkite 2 v. š. alyvuogių aliejaus, įmaišydami 2 v. š. citrinų sulčių ir 3/4 a. š. medaus.