Mano šeima mėgsta tokius gaivius, lengvus, jogurtinius tortus su uogomis ar žele. Šis buvo ne išimtis. Šiandien ryte mergaitės suvalgė po paskutinį gabalėlį.
O kaip praėjo jūsų šventės?
Gaminimui reiks stiklinės – 240 ml ir kepimo formos 20 cm skersmens.
Porcijos 10, užtruksite daugiau nei 1 valandą.
Jogurtinis tortas su persikais ir braškėmis
Biskvitui:
- 4 kiaušiniai;
- 130 g (0,5 stiklinės) cukraus;
- 100 g (3/4 stiklinės) miltų;
- 8 v. š. šilto vandens;
- 1,5 v. š. krakmolo;
- 1,5 a. š. kepimo miltelių;
- 2 žiupsnių druskos.
Kremui:
- 400 ml (1 ¾ stiklinės) grietinėlės 35 % riebumo;
- 300 ml (1 ¼ stiklinės) persikų skonio jogurto;
- 1 mažos skardinės konservuotų persikų;
- 120–150 g (1 saujos) braškių;
- 6 v. š. cukraus;
- 20 g želatinos;
- 60 ml (1/4 stiklinės) vandens, želatinai brinkinti.
Sirupui:
- sirupo likusio nuo konservuotų persikų;
- 1 stiklinės šilto vandens;
- 4–5 v. š. cukraus;
- 0,5 citrinos sulčių.
Papuošimui:
- 160 ml (2/3 stiklinės) grietinėlės 35 % rieb.;
- 3–4 v. š. cukraus pudros;
- 0,5 a. š. vanilės ektrakto ar vanilinio cukraus;
- braškių pagal poreikį.
Gaminimas
Kepame biskvitą:
Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Trynius sudedame į dubenį, suberiame cukrų ir plakame mikseriu. Tada supilame vandenį ir plakame apie 3 minutes, kol masė padvigubėja. Kitame dubenyje išplakame kiaušinių baltymus su žiupsniu druskos, kol baltymai pasidaro standūs.
Kitame dubenyje miltus sumaišome su krakmolu, kepimo milteliais ir žiupsniu druskos. Įsijojame miltus į trynių masę. Po to atsargiai ir lėtai įmaišome baltymus.
2 kepimo formų šonus ištepame sviestu, ant dugno tiesiame kepimo popierių. Tešlą pilame į kepimo formas, išlyginame paviršių. Kepame gerai įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 20–22 min.
Ar iškepęs biskvitas – patikriname mediniu pagaliuku. Atvėsiname. Kiekvieną iškeptą biskvitą perpjauname per pusę, turėsime 4 biskvitus.
Gaminame sirupą:
Visus sirupo ingredientus sumaišome viename indelyje ir atidedame į šalį. Sirupo saldumą reguliuokite pagal savo skonį.
Gaminame kremą:
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame brinkti. Jogurtą sumaišome su cukrumi ir paliekame kambario temperatūroje pastovėti. Šaltą grietinėlę plakame mikseriu, kol ši taps tiršta ir gražiai išsiplaks.
Želatiną ištirpiname garų vonelėje, šiek tiek atvėsiname ir silpna srovele supilame į jogurto masę. Gerai išmaišome. Ten pat sudedame grietinėlę ir dar kartą gerai išmaišome.
Persikus ir braškes supjaustome nedideliais gabalėliais.
Torto sluoksniavimas:
Dedame pirmąjį biskvitą, apšlakstome sirupu (sirupo nepagailėkite, bet apšlakstykite atsargiai, kad nebėgtų per biskvito kraštus). Tepame kremo, išdėliojame braškių ir persikų gabalėlius, uždedame antrąjį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame kremo ir išdėliojame vėl vaisių.
Dedame trečiąjį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame kremą, išdėliojame likusius vaisius, ir uždedame paskutinį biskvitą, jį sulaistome sirupu (sirupo gali ir atlikti) ir tepame likusiu kremu. Tortą dedame į šaldytuvą ir paliekame bent 4 valandoms stingti.
Torto papuošimas:
Išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu.
Tortą išimame iš formos, dekoruojame grietinėle ir braškėmis.
Naujienų portalas lrytas.lt skaitytojams paruošė Velykų žaidimą. Žaiskite ir laimėkite Lrytas Premium prenumeratą!