Nors ir mėgstu tradicinį tinginį, bet sugalvojau, kad reikia pasigaminti ir kiek kitokią jo versiją. Šis sveikas tinginys yra mažiau kaloringas, be pieno produktų, tinka net veganams.
Jį gaminau iš sausainių, kokosų kremo ir juodojo šokolado. Žinoma, šis tinginys vis tiek yra saldumynas, kuriuo reikia mėgautis saikingai.
Man šis sveikas tinginys tikrai patiko, bet iškart įspėju, kad jis bus mažiau saldus ir mažiau riebus nei tradicinis. Kažkam tai bus privalumas, o kažkam trūkumas.
Kaip pagaminti šį sveiką tinginį?
- Sausainius galima rinktis pačius įvairiausius. Puikiai tinka įprasti „Gaidelio“ sausainiai, naudojau becukrius sausainius. Juose naudojami saldikliai, todėl jautresniam skrandžiui šie sausainiai gali netikti. Taip pat jie yra gan minkšti.
- Juodąjį šokoladą geriausia rinktis, kuriame yra apie 70 proc. kakavos. Toks šokoladas dar nebus kartus. Naudojau žiupsnelį vanilinio cukraus, kuris suteikė saldumo tinginiui.
- Kokosų kremą naudojau „Santa Maria“, 24 proc. riebumo. Man jis pasirodė tinkamiausias šiam tinginiui.
- Taip pat naudojau po saują džiovintų spanguolių ir graikinių riešutų. Pastaruosius rinkitės kuo šviežesnius, nes šie riešutai greitai apkarsta. Žinoma, puikiai tinka ir kiti riešutai, džiovinti vaisiai.
- Tinginį palikau sustingti keksų kepimo formoje, išklotoje maistine plėvele. Jį kiek paspaudžiau į apačią ir palikau per naktį šaldytuve. Šį tinginį galima formuoti ir įprastai – įvynioti į maistinę plėvelę. Šis sveikas tinginys puikiai sustingo ir gerai išlaikė savo formą.
Sveikas tinginys
Ingredientai:
- 2 (po 170 g) pakelių sausainių;
- 250 g kokosų kremo (naudojau „Santa Maria“ 24 proc.);
- 100 g juodojo šokolado (geriausia naudoti 70 proc. kakavos);
- saujos graikinių riešutų;
- saujos džiovintų spanguolių;
- žiupsnelio vanilinio cukraus.
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sausainius rankomis sutrupinkite iki nedidelių trupinių. Peiliu sukapokite riešutus, pasmulkinkite spanguoles. Viską išmaišykite.
Į prikaistuvį supilkite kokosų kremą, sudėkite šokoladą ir viską atsargiai ištirpinkite ant neaukštos kaitros. Įberkite žiupsnelį vanilinio cukraus.
Šokolado masę supilkite ant sausainių, viską sumaišykite.
Į keksų kepimo formą įdėkite maistinę plėvėlę, sukrėskite tinginį. Paspauskite į apačią, išlyginkite. Padėkite nakčiai į šaldytuvą.