Kolekcionuodamas receptus iš įvairių šalių, kuriose apsilanko, laidos „Pasaulio puodai“ kūrėjas parsivežė namo ir tradicinių indiškų pyragėlių – samosų receptą. Jie būna iš traškios tešlos, įdaryti daržovėmis.
Samosos yra tarsi įžanga į indišką virtuvę. Juos lengva pasigaminti namie arba galima prekybos centre įsigyti šaldytos tešlos. Tačiau kiekvienas save gerbiantis indas stengiasi iškočioti kuo plonesnę tešlą ir iš jos sulipdyti trikampius pyragėlius.
Įdarui naudojamos virtos bulvės ir žalieji žirneliai, o pagrindiniai prieskoniai – į kmynus panašūs kuminai ir kalendrų sėklos. Kartais į įdarą būna įspausta šviežių citrinų sulčių.
Galite nusipirkti šaldytos filo tešlos, tai ploni lakštai iš kvietinių miltų, naudojami rytietiškiems saldumynams. Jei tešlą ruošite patys, žiūrėkite receptą.
Samosos
Reikės (350 g tešlos):
- 1 v. š. manų kruopų;
- 80–100 g lydyto sviesto;
- druskos;
- 300–350 g miltų.
Gaminimas:
Miltus, manų kruopas ir druską sumaišykite, pakaitinkite sviestą, kad ištirptų. Minkykite tešlą, kol neliks sausų miltų. Pamažu įpilkite šilto vandens, užminkykite tąsią tešlą ir padėkite ją valandai brinkti. Jei naudojate filo tešlą, pasiruoškite 14 išvyniotų lapų, turėkite lydyto sviesto aptepti.
Įdarui reikės:
- 3 didelių virtų ir sutrintų bulvių;
- 0,5 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių;
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
- 1 a. š. trintų kalendrų sėklų;
- 2 aitriųjų paprikų;
- supjaustytų kalendrų ir mėtų lapų – po 2 v. š.;
- citrinos sulčių;
- druskos.
Gaminimas:
Paruoškite įdarą, iškočiokite tešlą, suformuokite trikampius, šaukštu dėkite įdarą ant kampo ir užlenkite, paskui vėl sulenkite, kol visi trikampio kraštai bus užlenkti. Tešlos kraštus sulipdykite, patepkite lydytu sviestu. Kepkite pyragėlius iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 10–15 min., kol jie pasidarys aukso spalvos.