Šį kartą virtus varškėčius gaminau saldžius, bet galima cukraus išvis nedėti ir bus nesaldus variantas. Nors virti varškėčiai labiausiai tinka pusryčiams, bet jie puikiai tiks ir vakarienei.
Padažą gaminau iš grietinės, sviesto ir trupučio cukraus. Nors jis yra tikrai riebus ir kaloringas, bet jo užtenka visai nedaug.
Rekomenduoju tešlą gaminti rankiniu būdu – nenaudokite blenderio, nes reikės daugiau naudoti miltų, o virti varškėčiai gali būti kiek guminiai.
Receptas skirtas 2 asmenims. Iš nurodyto kiekio pagaminsite 2 nedideles porcijas.
Keletas patarimų, kaip pagaminti šiuos virtus varškėčius:
- Varškę naudoju birią, sausesnę.
- Tešla turėtų būti tokia, kad iš jos pavyktų suformuoti varškėčius. Miltų kiekis gali kiek skirtis dėl varškės drėgnumo. Jų dedu tiek, kad būtų galima formuoti volelius. Stengiuosi miltų daug nedėti, kad virti varškėtukai nebūtų per kieti.
- Peilį galima pavolioti miltuose – bus lengviau pjauti.
- Svarbu varškėčių nepervirti, nes tada jie bus per daug minkšti.
- Geriausia varškėčius virti per kelis kartus, nes verdant jie nesulips.
- Virti varškėtukai skaniausi tik ką išvirę. Patiekite su šiltu padažu.
- Šaldytos braškės: prikaistuvyje jas kaitinau, kol sukrito, o tada šakute lengvai sutryniau. Galima įberti truputį cukraus.
Varškėčių užšaldymas:
Varškėčius galite ir užšaldyti – juos pagaminę, sudėkite ant kepimo skardos ar pjaustymo lentelės, uždėkite varškėčius ir padėkite į šaldymo kamerą apie 30 minučių.
Tada sudėkite į šaldymo maišelį ar dėžutę. Varškėčiai nebus sulipę, lengvai juos išimsite iš maišelio ar indo. Prieš verdant jų nereikia atšildyti. Virkite kaip įprastus varškėčius, tik truputį ilgiau.
Virti varškėčiai su skaniausiu padažu
Ingredientai:
- 250 g varškės, birios, 9 proc. riebumo;
- 1 kiaušinio;
- 45–60 g (1/3–1/2 st.) kvietinių miltų;
- žiupsnelio cukraus;
- žiupsnelio druskos.
Padažui:
- 40 g grietinės;
- 40 g sviesto;
- žiupsnelio cukraus;
- trintų šaldytų braškių (nebūtina).
Gaminimas:
- Varškę pertrinti šakute ar sumaigyti rankomis, kad būtų kuo mažiau gumulėlių.
- Inde varškę sumaišyti su kiaušiniu, druska, cukrumi. Suberti miltus.
- Suminkyti tešlą, suformuoti rutulį. Ji turi būti minkšta, gali vos lipti prie rankų. Palaikyti šaldytuve apie 20 minučių.
- Darbastalį pabarstyti miltais. Tešlą supjaustyti į 3 dalis, iš jų suformuoti pailgus volelius. Juos supjaustyti nedideliais gabaliukais.
- Virti pasūdytame vandenyje apie 2–3 minutes ar kol virtinukai iškils į paviršių. Geriausia virti per kelis kartus, kad varškėčiai nesuliptų.
- Prikaistuvyje ištirpinti padažo ingredientus. Padažą užpilti ant varškėčių. Patiekti su braškėmis (nebūtina).