Nusibodo pusrytinė košė? Pabandykite ją iškepti – šeima reikalaus papildomos porcijos

2024 m. vasario 23 d. 09:40
Receptas
Avižiniai dribsniai pusryčiams – vienas populiariausių pasirinkimų: vieni brinkina juos per naktį ir valgo su įvairiais priedais, kiti verda košę.
Daugiau nuotraukų (3)
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad naudingiausia rinktis viso grūdo kruopas arba dribsnius, o tokia avižinė košė, pagardinta banano gabalėliais ir keletu riešutų, yra ne tik sveikas, bet ir pigus pasirinkimas dienos pradžiai.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kruopų asortimentas parduotuvėse – itin platus, tad norintiems sutaupyti ir jaustis energingiems savaitės pusryčiams verta išbandyti vis naujų.
Pusryčiai per kelias minutes
Daugelis rytui renkasi kruopų dribsnius, nes jie greitai paruošiami, tad net skubantys neišeina iš namų nepapusryčiavę. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis visagrūdžius dribsnius – ypač tiems, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą:
„Neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo avižų kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti.“
Ji primena, kad visagrūdės kruopos, be žemos kainos, turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų.
Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. O nuo įvairių ligų sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – ieškantiems pigaus ir skanaus patiekalo rytui rekomenduoja gydytoja dietologė.
Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais – įpjausčius bananų košė bus natūraliai saldi ir nereikės papildomai berti cukraus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas, tad pusryčiams ar priešpiečiams jie itin tinkamas pasirinkimas.
„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų taškelių. Tokių bananų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena dietologė.
Avižiniai dribsniai – vieni populiariausių
Vienodi pusryčiai greitai nusibosta, tad net ir labai mėgstant avižinius dribsnius, kaskart juos galima valgyti vis su kitais priedais: sėklomis, riešutais, vaisiais, gardinti juos net džiovintais pomidorais, sūriu ar kiaušiniu.
Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kiekvienas pirkėjas ras kruopų, jų dribsnių, ar greitai paruošiamų mišinių pagal savo skonį ir prieinamą kainą: „Turime didelę kruopų įvairovę – pradedant populiariausiomis avižinėmis bei grikių kruopomis ir jų dribsniais.
Yra ir specialiai vaikams skirtų ekologiškų avižų košių, ekologiškų avižų dribsnių. Visais metų laikais pirkėjų mėgstamos greitai paruošiamos avižų košės su uogomis ar vaisiais – nespėjus papusryčiauti, tereikės darbe jas užpilti karštu vandeniu ar pienu. Naudinga mitybą praturtinti ir avižų sėlenomis.“
Kartais apsižiūrime, kad šaldytuve bananai jau pernoko, tada geriausia juos supjaustyti į rytinę košę arba užšaldyti ir panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams. „Jei banano žievelė jau vietomis pradėjusi ruduoti, nereiškia, kad vaisius sugedęs – nuluptas jis dažnai būna sveikas. Jei bananai jau patamsėję ar patežę, tas vietas galima nupjauti ir gardinti jais varškę, kepti blynelius, pyragus, trinti glotnučius“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Kviečiame įprastą avižinių dribsnių košę išsikepti – neįprasti savaitgalio pusryčiai tikrai nustebins šeimą.
Kepta avižinė košė su bananais ir riešutais pieno padaže
Patiekalui reikės:
  • 2 bananų, perpjautų išilgai per pusę;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 150 ml pasirinkto pieno;
  • ¼ šaukštelio cinamono;
  • saujelės graikinių riešutų, pasmulkintų.
Kaip gaminti:
Įkaitinkite orkaitę iki 170/190 laipsnių su ventiliatoriumi. Sutrinkite vieną banano puselę, sumaišykite ją su avižiniais dribsniais, cinamonu, pienu, 300 ml vandens, žiupsneliu druskos ir supilkite į kepimo indą.
Ant viršaus sudėkite likusias bananų puseles ir pabarstykite graikiniais riešutais.
Kepkite 20–25 minutes, kol avižos taps kreminės ir sugers didžiąją dalį skysčio.
Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.