Būtent dėl šios priežasties labai svarbu rinktis produktus, kuriuose itin gausu maistinių medžiagų. Vienas tokių – jaučių kepenys, ypač jei jautukas buvo šeriamas tik žole. Jas būtų galima vadinti tikruoju supermaistu, nes:
- Jose gausu vitamino A, kuris svarbus imuninei sistemai (padeda apsisaugoti nuo infekcijų, svarbus vėžinių ligų prevencijai), reikalingas geležies kiekiui reguliuoti, regėjimui, odai ir t.t. Vitamino A turime gauti su maistu ir 100 g keptų jaučių kepenų yra apie 25 000 TV (rekomenduojama dienos norma yra apie 5000–9000 TV. Ji skirta sveikam žmogui, kad jam netrūktų maistinių medžiagų, tad jei kamuoja sveikatos problemos, turime gauti daugiau).
- Tai vienas geriausių vario šaltinių. Tai mineralas, kurio šiais laikais daug kam trūksta. Varis „konkuruoja“ su cinku, tad jei geriate cinko papildus, tikėtina, kad jūsų organizmui trūks vario. Varis yra stiprus antioksidantas, būtinas energijai gaminti, geležies kiekiui organizme reguliuoti, kraujotakos sistemai, imunitetui, ir ne tik. Labai dažnai vario trūkumas gali pasireikšti anemija, plaukų slinkimu ir žilimu, imuninės sistemos problemomis. 100 g jaučių kepenų yra apie 14,6 mg vario (rekomenduojama dienos norma – 1–3 mg).
- Tai puikus vitamino B12 šaltinis. Šis vitaminas labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujotakai, energijos gamybai. 100 g jaučių kepenų yra apie 83 mcg vario (rekomenduojama dienos norma – 2–50 mcg).
Manau, sutiksite, kad visi turėtume valgyti daugiau kepenų. Jas galima troškinti, iš jų gaminti paštetą, o išrankesniems (ypač vaikams) siūlyčiau išbandyti kepenų blynus iš elektroninio rinkinio „Mūsų šeimos receptai“.
Maistingi blynai
Reikės:
- 100 g jaučių kepenų;
- 2 didelių kiaušinių;
- 1 a. š. medaus;
- žiupsnelio druskos;
- 2 v. š. kokosų aliejaus, lydyto sviesto arba jautienos taukų kepti.
Gaminimas:
Į trintuvą sudedame pjaustytas jaučių kepenis, kiaušinius ir druską. Viską sumalame iki vientisos masės.
Į įkaitintą keptuvę dedame 1/2 šaukšto riebalų ir ketvirtadalį gautos masės. Formuojame vieną didelį ploną blyną. Kepame ant vidutinės ugnies po 3–4 minutes iš abiejų pusių.
Mano dukra dažniausiai valgo su šiek tiek medaus ant viršaus, o aš dažniausiai dar renkuosi trintą avokadą.