Užsukusius svečius tarsi ragina, kad stalą puoštų ne tik nuostabios išvaizdos, bet ir nekasdieniško aromato bei ypatingo skonio patiekalas. Tiesa, vis dažniau tampa svarbu, kad patiekalas ne tik glostytų gomurį, bet ir kuo mažiau apsunkintų virškinimą.
Anot maisto tinklaraštininkės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės, vištiena tokiu atveju – bemaž idealus pasirinkimas, turintis gausybę privalumų. Lengva ir greita jos gamyba, universalus skonis, sąlyginai maža kaina. Be to, vištieną labai lengva suderinti su įvairiausiais kitais produktais – taip išplečiamos galimybės sukurti nekasdieniško skonio patiekalą.
Šeimininkai tikrai įvertins ir tai, kad vištienos gaminimo laikas yra gerokai trumpesnis. Iškepti puikią vištą yra daug paprasčiau ir greičiau, nei, pavyzdžiui, kumpį, kalakutą, antį ar žąsį. Bet, žinoma, svarbiausia yra tai, kad vištiena yra labai lengvai derinama tiek su įvairiais garnyrais, tiek net su vaisiais.
„Labai vertinu kokybiškus vietinės kilmės produktus, todėl visuomet stengiuosi rinktis Lietuvoje, be antibiotikų užaugintą vištieną – taip patikimiau ir sveikiau“, – sako maisto tinklaraštininkė.
Nors vištiena yra ir kasdienėje mityboje itin dažnai vartojama mėsa, šventiškumo jai suteikti labai nesudėtinga – pakanka mažų detalių, šventine nuotaika alsuojančių priedų. Pavyzdžiui, kasdieniškai kepama vištiena gali būti su citrinomis ir žolelėmis, šalia patiekiant salotas ir keptas bulves. „Aptepkime tą pačią vištą apelsinų glajumi, šalia padėkime spanguolių padažą, papuoškime rozmarinu ar čiobreliu – štai tiek nedaug reikia, kad ta pati višta taptų šventinio stalo pažiba“, – sako K.Pišniukaitė-Šimkienė, siūlanti išbandyti jos pamėgto kepto plokščio viščiuko su apelsinų glajumi receptą.
Viščiukas su apelsinų glajumi
Reikės:
- 1 viščiuko;
- 2 v. š. sviesto;
- 3 skiltelių česnako;
- 1 a. š. druskos;
- 1 a. š. maltos paprikos;
- 1/2 a. š. džiovinto raudonėlio;
- 1/4 a. š. pipirų;
- 6 vidutinio dydžio bulvių.
Apelsinų glajui:
- 1 v. š. sviesto;
- 1 apelsino žievelės;
- 100 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių;
- 2 v. š. rudojo cukraus;
- žiupsnelio cinamono.
Spanguolių padažui:
- 100 ml vandens;
- 1 apelsino sulčių;
- 3 v. š. rudojo cukraus;
- 1/2 a. š. cinamono;
- 300 g šviežių arba šaldytų spanguolių.
Gaminame:
- Aštriu peiliu arba specialiomis žirklėmis pašaliname vištos nugaros kaulą, atverčiame taip, kad gulėtų krūtinėle į viršų ir rankomis dar paspaudžiame, kad višta taptų plokščia.
- Indelyje sumaišome lydytą sviestą, tarkuotą česnaką ir prieskonius. Šiuo mišiniu gerai įtriname vištą, nepamirštame ir po odele kur įmanoma. Apdengiame plėvele ir siunčiame marinuotis šaldytuve per naktį. Jei neturite laiko, galima kepti ir iškart.
- Prieš kepant supjaustome bulves kubeliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus ir druska. Bulves apdėliojame kepimo skardoje aplink viščiuką.
- Kepame 190 laipsnių orkaitėje 1 valandą.
- Ruošiame apelsinų glajų – keptuvėje išlydome sviestą, įtarkuojame apelsino žievelę, kaitiname minutę. Tuomet supilame apelsinų sultis, cukrų, cinamoną, išmaišome. Kai padažas užverda, sumažiname ugnį, kad vos burbuliuotų ir leidžiame virti 15 minučių. Po jų padažas bus jau sutirštėjęs, o vėsdamas tampa dar tirštesnis.
- Ruošiame spanguolų padažą: į nedidelį puodą dedame visus padažo ingredientus ir maišydami kaitiame ant vidutinės ugnies apie 10 minučių – kol uogos praranda formą ir padažas sutirštėja.
- Iškepusį viščiuką aptepame apelsinų glajumi.
- Patiekiame su spanguolių padažu šalia. Taip pat galima papuošti šviežiais čiobreliais ir rozmarinais.
Skanaus!