Viena iš priežasčių, kodėl žmonės vengia rinktis augalinės kilmės maistą, yra įsitikinimas, kad tokio pasigaminti sunkiau. Tačiau, pasak IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovo, yra maistingų šaldytų augalinių produktų, kurie gali tapti tikru išsigelbėjimu įtemptoje kasdienybėje. Pavyzdžiui, mėsos kukuliai be mėsos.
„Didelių pokyčių link galima judėti mažais žingsneliais arba šiuo atveju – kąsneliais. IKEA‘oje mes tikime, kad nuo to, ką valgome, priklauso ne tik mūsų pačių, bet ir planetos gerovė. O norint pradėti maitintis tvariau, nebūtina keisti viską iš pagrindų. Puiki alternatyva tradiciniams mėsos kukuliams – augaliniai. Nors sudėtyje nėra mėsos, jų skonis beveik toks pat, tad galima naudoti gaminant įprastus kukulių patiekalus: sriubas, troškinius, makaronus“, – sako IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys.
Jis dalijasi receptu, kurį lengva pasigaminti naudojant vien augalinės kilmės produktus.
Jums reikės:
- IKEA augalinių kukulių HUVUDROLL;
Pomidorų padažui:
- 500 g susmulkintų pomidorų;
- 100 vandens;
- susmulkintos česnako skiltelės;
- 1/2 a. š. agavų arba klevų sirupo;
- 1/2 a. š. druskos;
- 1/2 a. š. džiovintų raudonėlių;
- 1/2 a. š. juodųjų pipirų;
Keptoms bulvėms:
- 1 kg nedidelių plautų bulvių;
- 2 v. š. rapsų aliejaus;
- žiupsnelio druskos;
Dzadzikiui:
- 300 ml tiršto augalinės kilmės jogurto;
- 1/2 agurko;
- susmulkintos česnako skiltelės;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1/2 a. š. druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ℃.
2. Sumaišykite visus pomidorų padažo ingredientus ir palikite stovėti kambario temperatūroje, kol iškeps augaliniai kukuliai.
3. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepkite augalinius kukulius. Kai gražiai parus, supilkite pomidorų padažą ir troškinkite dar 10 minučių. Jei reikia, padažą praskieskite vandeniu.
4. Orkaitei įkaitus iki reikiamos temperatūros, pašaukite į ją kepimo indą su aliejumi apšlakstytomis ir pasūdytomis bulvėmis. Kepkite 25 minutes arba kol bulvės suminkštės, o jų išorė taps traški.
5. Kol kepa bulvės, pasigaminkite dzadzikio: stambiai sutarkuokite agurką ir nusunkite sultis, o tarkius sumaišykite su jogurtu, susmulkinta česnako skiltele ir žiupsneliu druskos. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
6. Baigę gaminti, patiekite augalinius kukulius su keptomis bulvėmis, dzadzikiu ir šviežių daržovių salotomis.
„IKEA tikslas – įkvėpti pirkėjus dažniau rinktis augalinės kilmės maistą. Todėl nuolat stengiamės pasiūlyti tvaresnių daugelio pamėgtų produktų alternatyvų už prieinamą kainą. Šviežiausias narys mūsų augalinės kilmės produktų šeimoje – augaliniai dešrainiai, skoniu ir išvaizda nė kiek nenusileidžiantys klasikiniams“, – sako IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys.
Nemokamos Veganiškojo sausio degustacijos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje
Jis taip pat priduria, kad Veganiškojo sausio proga parduotuvėje IKEA veikiantis Švediškas restoranas visą mėnesį siūlys ypatingą augalinį meniu, o savaitgaliais – nemokamas degustacijas IKEA lankytojams. Jų metu bus galima paragauti augalinių IKEA Švediško maisto prekių parduotuvės produktų: avižinio pieno, daržovių kukulių, vegetariškų dešrelių ir kitų.
Kur? Parduotuvėje IKEA Vilniuje (prie įėjimo į Švedišką restoraną ir šalia Švediškų maisto prekių parduotuvės).
Kada? Sausio 13–14 d., 20–21 d., 27–28 d., nuo 12 iki 16 val.
Kur? IKEA prekių užsakymo ir atsiėmimo vietose Kaune ir Klaipėdoje.
Kada? Sausio 13–14 d., 20–21 d., nuo 12 iki 16 val.