Dėl tokių sąlygų mėsa įgauna riešutų poskonį.
Kepsniui geriau rinktis mėsą, kurios storis yra ne mažiau kaip du centimetrai, priešingu atveju kepsnys bus kietas. Iškepta mėsa turi likti sultinga, bet tai ne kraujas, o mėsos sultys, kurios nuo karščio parausta. Nors toks kepsnys neretai vadinamas „su krauju“, tai klaida, nes kraujas nuo karščio juoduoja ir sukreši.
Kepsniams labiau tinka brandinta jautiena, nes brandinimo procesas suminkština mėsą.
Ta proga Algirdas Matačiūnas dalijasi jautienos išpjovos kepsnio receptu!
Jautienos išpjovos kepsnys
Reikės (vienam asmeniui):
- 180 g jautienos išpjovos;
- 100 g mažų bulvių;
- pusės cukinijos;
- 2 nedidelių morkų;
- 3 brokolio skiltelių;
- 100 ml burokėlių sulčių;
- 1 v. š. medaus;
- šiek tiek desertinio vyno;
- 10 g čiobrelių;
- 20 g sviesto;
- šiek tiek aliejaus;
- druskos, maltų pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
Išvirkite bulves ir morkas sūriame vandenyje. Tada 3 min. virkite brokolius, nukoškite ir pamerkite į vandenį su ledukais. Tokiu būdu sustabdomas virimas, o brokoliai nepraras spalvos ir liks traškūs. Susipjaustykite šiaudeliais cukiniją.
Smarkiai įkaitinkite keptuvę, įpilkite truputį aliejaus, apkepkite jautieną iš abiejų pusių. Dėkite mėsą į skardą ir pašaukite orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
Kepkite jautieną 12 min., ant iškeptos mėsos uždėkite sviesto ir leiskite jam ištirpti. Kepsnį pabarstykite druska ir pipirais.
Tada apkepkite bulves, morkas, brokolio skilteles, cukinijos šiaudelius, vėliau ruoškite padažą. Į nedidelį puodą įpilkite mėsos sulčių, kurių liko keptuvėje, įdėkite medaus, čiobrelių, įpilkite šiek tiek desertinio vyno ir virkite tol, kol padažas sutirštės ir liks vos trečdalis pradinio kiekio.
Padažu pašlakstykite kepsnį ir daržoves.