Pietaujant juo gardinamos salotos, sriubos.
Alyvuogių aliejus yra ir visų troškinių bei padažų pagrindas. Juo gardinamos ir virtos daržovės, orkaitėje kepama žuvis ar mėsa.
Su alyvuogių aliejumi galima pasigaminti net ir sveiko naminio majonezo.
Naminis majonezas
Reikės:
- 2 kiaušinių;
- 200 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
- ketvirčio citrinos sulčių;
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Kambario temperatūros kiaušinius sumuškite į pailgą indą, kuriame plaksite majonezą rankiniu elektriniu plaktuvu. Ant kiaušinių užpilkite alyvuogių aliejų, įberkite druską ir įspauskite citrinos sultis.
Įmerkite plaktuvo galvelę į skystį taip, kad ji būtų apsemta, ir tik tuomet įjunkite plaktuvą lėtu greičiu. Majonezas pamažu tirštės, tada labai pamažu kelkite plaktuvo galvutę, kol sutirštės viskas.