Alyvmedis yra vienas labiausiai prie sausros sąlygų pritaikytas augalas, nuolatinis kritulių trūkumas perpus sumažina alyvmedžių derlių.
Ispanai vartoja aliejų pagal savo įpročius. Visi dietologai pabrėžia, kad sveikiausia yra vartoti termiškai neapdorotą alyvuogių aliejų, pavyzdžiui, prie salotų ar virtų daržovių. Tokiam tikslui ispanai perka šaltai spaustą („extra virgen“) aliejų.
Prie Viduržemio jūros daržovių recepto taip pat bus galimybė panaudoti šaltai spaustą alyvuogių aliejų.
Orkaitėje keptos Viduržemio jūros daržovės
Reikės:
- 3 baklažanų;
- 3 raudonų paprikų;
- 2 svogūnų;
- 50 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Suvilgykite papriką ir baklažanus alyvuogių aliejumi. Sudėkite į orkaitę kartu su svogūnais, po 25 min. apverskite ir kepkite dar 25 min. Išjunkite orkaitę ir palaukite, kol daržovės atvės. Nulupkite daržoves ir supjaustykite juostelėmis. Sudėkite į indą, kuriame tieksite patiekalą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apiberkite druska.