Gerai tai, kad šis pyragas iškepęs ilgai išlieka šviežias. Karamelinis riešutų pyragas tikrai yra vertas puikuotis ant šventinio stalo.
Kepimo forma 24 cm skersmens.
Porcijos 10.
Užtruksite apie 40 minučių.
Karamelinis riešutų pyragas
Pagrindui reikės:
- 480 g miltų;
- 3 v. š. cukraus;
- 120 g šalto sviesto;
- 2 dideli kiaušinių tryniai;
- 60 ml šalto pieno.
Įdarui reikės:
- 450 g rudojo cukraus;
- 450 ml riebios grietinėlės;
- 50 g sviesto;
- 1 v. š. medaus;
- 1/2 a. š. malto cinamono;
- ¼ a. š. druskos;
- 3 – 4 saujos riešutų (naudojau lazdynų, anakardžius ir migdolus).
Kaip gaminti
Dubenyje sumaišome miltus ir cukrų. Šaltą sviestą tarkuojame per burokinę tarką vis padažant į miltų mišinį. Sviestą patriname tarp pirštų su miltais, kol pasidarys trupiniais. Įmaišome kiaušinių trynius ir pieną. Užminkome tešlą.
Kepimo formą, atsegamu dugnu išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu. Iš tešlos suformuojame padą ir šonus. Įtiesiame kepimo popieriaus ir ant jo pilame balastą (puikiai tiks ir žirniai ar pupelės). To reikia, kad kepant tešlą, ji nekiltų.
Dedame kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę 20 min.
Per tą laiką ruošiame įdarą. Į prikaistuvį dedame sviestą, beriame cukrų, druską, cinamoną, pilame grietinėlę, medų. Verdame apie 5 minučių, nuolat maišant. Nukeliame nuo ugnies. Įmaišome riešutus.
Nuo pyrago pagrindo nukeliame kepimo popierių su balastu. Supilame karamėlę su riešutais. Ir gražiname atgal į orkaitę. Kepame dar apie 25 minutes.