Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė Indrė Trusovė dalijasi receptais, leisiančiais likus vos kelioms dienoms iki švenčių be vargo susiplanuoti naujų spalvų ir netikėtų skonių derinių.
Ieško naujų skonių ir vis drąsiau eksperimentuoja
Prekybos tinklo iniciatyva rinkos tyrimų bendrovės „Spinter Research“ dar rudenį atlikto šalies gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai atskleidė, kad tiek per Kūčias (60 proc.), tiek per Kalėdas (50 proc.) didesnė dalis tautiečių yra linkę valgyti tuos pačius, šeimos tradicija jau tapusius patiekalus. Tiesa, 30 proc. apklaustųjų vien tradiciniais patiekalais neapsiribos – teigia, kad kasmet stengiasi paįvairinti Kūčių stalą naujais patiekalais, kurių ankstesniais metais nebuvo, o per Kalėdas eksperimentuoti ketina dar daugiau – 39 proc. apklaustųjų.
„Kūčių ir Kalėdų patiekalai atspindi iš kartos į kartą perduodamas tradicijas, kurios yra brangios kiekvienam. Pastebime, kad per šventes pirkėjai išties dažnai renkasi tradicinius ir visiems puikiai pažįstamus skonius, tokius kaip naminę mišrainę, silkių patiekalus su įvairiais priedais: svogūnais, grybais, keptomis daržovėmis, burokėliais ir pupelėmis. Tačiau vis dažniau ant savo šventinio stalo įsileidžia ir mažiau tradicinių skonių – sušių, lavašų ar humuso“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.
Ragina išbandyti netikėtus derinius ir skonius
Dietistės Indrės Trusovės šeimoje maistas užima svarbią vietą, tad į vaišių ruošimą įsitraukia kiekvienas. I.Trusovė pasakoja nevengianti ir eksperimentuoti, o per praėjusias šventes namiškius nustebinusį tuno tartarą planuoja gaminti ir šiemet.
Tuno tartaras
Reikės:
- 200 g tuno filė;
- 50 g raudonųjų svogūnų;
- 2 v. š. citrinų sulčių;
- 1 avokado;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 v. š. sezamų sėklų aliejaus;
- žiupsnio druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Tuną supjaustykite mažais gabaliukais, dėkite į dubenį, berkite pipirų, druskos, pilkite aliejų. Viską sumaišykite ir palikite pasimarinuoti.
- Avokadą supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrina, berkite druskos, pipirų. Sumaišykite.
- Susmulkinkite raudonąjį svogūną, sumaišykite su druskos žiupsneliu ir palikite pastovėti.
- Paimkite torto formą be dugno (ji padės gražiai suformuoti patiekalą) ir dėkite pirmiausia avokadą, tada svogūnus ir galiausiai – tuną.
- Papuoškite citrinų griežinėliais ar smulkiais ikriukais.
Silkės ir mangų sumuštinukai
Reikės:
- 1 mango vaisiaus;
- 1 avokado;
- 1 žaliosios citrinos;
- 200 g silkės;
- skiltelės česnako;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- čiabatos duonos.
Gaminimo eiga:
- Duoną supjaustykite, pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite. Įtrinkite česnaku.
- Silkę, avokadą, mangą pjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Sumaišykite su druska, pipirais, citrinos sultimis.
- Ant duonos riekelių dėkite paruoštą silkių, avokado ir mango kapotinį.
- Patiekiant galite puošti įvairiais daigais.
Sūrio kamuoliukai
Reikės:
- 150 g tepamo sūrio;
- 80 g fermentinio sūrio;
- 50 g fetos;
- česnako laiškų;
- saujelės lukštentų pistacijų;
- saujelės džiovintų spanguolių;
- žiupsnio druskos, pipirų, česnako miltelių;
- duonos lazdelių ar krekerių.
Gaminimo eiga:
- Susmulkinkite česnako laiškus, pistacijas ir spanguoles. Viską sumaišykite.
- Dubenyje sumaišykite tepamą sūrį, smulkiai tarkuotą fermentinį sūrį, fetą, Berkite prieskonius ir pusę pistacijų bei spanguolių masės. Įdėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti.
- Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus, juos apvoliokite spanguolių ir pistacijų masėje.
- Patiekite ant krekerių arba su duoniukais.
Aguonų pyragas
Reikės:
- 300 g migdolų miltų;
- 250 g aguonų mišinio kepiniams;
- 4 kiaušinių;
- indelio kondensuoto pieno.
Karamelei reikės:
- 200 ml 35% riebumo grietinėlės;
- 100 g cukraus pudros.
Pyrago gaminimo eiga:
- Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite, sudėkite aguonas, miltus. Viską sumaišykite.
- Į mišinį supilkite kondensuotą pieną ir viską vėl išmaišykite.
- Baltymus išplakite iki standumo ir taip pat įmaišykite į turimą masę. Masė turi maišytis sunkiai, būti tiršta.
- Kepkite orkaitėje 30 minučių naudodami viršaus-apačios kaitinimo funkciją, 190 laipsnių temperatūroje.
Karamelės gaminimo eiga:
- Grietinėlę gerai sumaišykite su cukraus pudra. Supilkite į nedidelį virimui skirtą puodą.
- Nuolat maišant virkite ant vidutinės kaitros, kol masė taps tiršta, šviesiai rudos spalvos karamele.
- Pyragą subadykite šakute ir užpilkite karamelę. Per naktį palikite šaldytuve.
Skanaus!