Vyniotiniui įdaryti puikiai tinka ne tik džiovintos slyvos, bet ir kiti džiovinti vaisiai – abrikosai, obuoliai, razinos. O jeigu nesate šoninės mėgėjai, tuomet naudokite seraną ar bet kokį kitą vytintą arba virtą kumpį. Svarbu, kad jo juostelės būtų plonai supjaustytos.
Šio vyniotinio gaminimas nėra toks sudėtingas, kaip gali pasirodyti. Tereikia išpjauti kiaulienos nugarinę į vieną pailgą plonesnį pjausnį, sudėti įdarą, susukti ir kepti. Prieskonius ir daržoves prie kepsnio galite rinktis pagal tai, ką labiausiai mėgstate.
Reikės:
- 1–1,2 kg kiaulienos nugarinės (pailgo gabalo)
- 150 g karštai arba šaltai rūkytos šoninės (supjaustytos plonomis juostomis)
- saujelės šviesių razinų
- saujelės tamsių razinų
- saujos džiovintų slyvų (be kauliukų)
- 250 ml kiaulienos sultinio
- 50 ml brendžio ar tamsaus romo
- 2 didelių morkų
- 1 didelio svogūno
- 1 didelio pomidoro
- 1 obuolio
- 6 skiltelių česnako
- 5 bulvių
- 1 laurų lapelio
- džiovintų rozmarinų, čiobrelių
- druskos, juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus (kepti)
Šviesias ir tamsias razinas sudedame į vieną dubenėlį, užpilame brendžiu arba romu ir paliekame mirkti apie 1–2 val. Prieš naudodami razinas skystį nupilame ir atidedame į šalį.
Viršutinę nugarinės dalį pirmiausia įpjauname pailgai (vieną pusę paliekame storesnę, kitą plonesnę), po to dar kartą pailgai įpjauname storesnę dalį. Atsargiai įpjauname storesnes nugarinės vietas. Viso šio pjaustymo esmė – turime gauti plokščią nugarinės pjausnį, į kurį galėtume įsukti slyvas ir šoninę.
Nugarinę pabarstome druska ir pipirais (vieną pusę, ant kurios dėsime šoninę ir slyvas).
Šoninės juosteles išdėliojame ant nugarinės (pradedant nuo kraštelio), o ant jų viena eilute pailgai sudedame džiovintas slyvas (prie pat krašto).
Nugarinę pradedame sukti nuo kraštelio prilaikydami slyvas ir šoninę. Tada vyniotinį apsukame virtuviniu siūlu ir sutvirtiname. Apibarstome druska ir pipirais iš abiejų pusių.
Keptuvėje ant aukštesnės ugnies įkaitiname porą šaukštų alyvuogių aliejaus, dedame vyniotinį ir trumpai apkepiname iš visų pusių, kad gražiai apskrustų. Po to išimame iš keptuvės.
Bulves, morkas nuskutame, supjaustome didesniais gabalėliais. Svogūną nulupame. Pomidorą ir svogūną supjaustome didesniais gabalėliais. Sutraiškome česnakų skilteles (nelupame). Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė vyniotinis, sudedame morkas, svogūną, česnakus ir pomidorą, apkepiname, kol apskrunda. Išimame iš keptuvės. Taip pat apskrudiname ir bulves su šiek tiek druskos.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
Į kepimo indą aukštesniais kraštais sudedame apkepintas morkas, svogūną, pomidorą, česnakus ir razinas.
Į vidurį padedame vyniotinį, šonuose – perpus perplėštą laurų lapelį, nuluptą ir supjaustytą skiltelėmis obuolį ir bulves. Apibarstome keliais žiupsniais rozmarinų, čiobrelių ir juodaisiais pipirais. Viską apipilame likusiu nuo razinų skysčiu ir kiaulienos sultiniu.
Kepame 45 min. Viduryje kepimo vyniotinį apverčiame. Prieš patiekdami palaukiame bent 10 min, kad vyniotinis pastovėtų. Skanaus!