Su meile kepti sausainiai: dietistė Indrė Trusovė dalinasi mėgstamais receptais

Kas gali atsispirti šviežiems, kvapniems ir su meile iškeptiems sausainiams? Ypač kai šiandien visame pasaulyje minima šio, manoma, senovės Persijoje gimusio skanumyno diena. Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, primena, kad nereikia baimintis kartais pasisaldinti gyvenimą ir kviečia išmėginti kelis sausainių receptus – tai bus puiki kalėdinių vaišių ar valgomų dovanų gaminimo repeticija.

 Sausainiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sausainiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Kokosiniai sausainiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Kokosiniai sausainiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Imbieriniai meduoliai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Imbieriniai meduoliai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 6:00 PM

„Valgomos dovanos nuostabios tuo, jog yra panaudojamos – tai ir praktiška, ir skanu, be to, neapkrauna žmonių namų kartais galbūt tikrai nereikalingais daiktais“, – kalba dietistė I.Trusovė.

Dietistė pasakoja, kad per praėjusias Kalėdas ją itin nudžiugino komandos padovanota įvairiausių užkandžių ir skanėstų su trumais dėžė.

Ji primena, kad saldumynų bijoti ar stengtis jų visiškai atsisakyti nereikia. Kiekvienas gali sau leisti malonumą saikingai pasmaližiauti ir tai neprieštarauja sveikos mitybos principams. Tiesa, mitybos specialistė pataria saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų.

Minint Tarptautinę sausainių dieną, I.Trusovė dalinasi keliais jos šeimoje mėgstamų sausainių receptais ir kviečia parepetuoti valgomų dovanų ruošimą.

Kalėdomis kvepiantys imbieriniai meduoliai

Reikės:

  • 100 g sviesto;
  • 100 g medaus;
  • 200 g migdolų miltų;
  • 2 šaukštelių imbiero miltelių;
  • 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero;
  • šaukštelio cinamono.

Kaip gaminti

Visus ingredientus sumaišome kartu. Masė turi būti minkoma. Jei trūksta tvirtumo – dėkite daugiau migdolų miltų. Jeigu atrodo per kieta – pridėkite sviesto arba medaus.

Suminkius tešlą į kamuoliuką, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite ją į šaldytuvą atvėsti – palikite kokioms 30 min. Tuomet ištraukite ir iškočiokite iki 5 mm storio. Formelių pagalba iš tešlos išpjaukite norimus sausainius. Kepkite iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kol pradės ruduoti.

Vietoje medaus galite naudoti klevų, agavos, datulių sirupus. Migdolų miltus galite keisti grikių, avižų ar speltų miltais. Tik atminkite – kiekvieni miltai skirtingai suriša tešlą, tad neskubėkite supilti viso reikiamo kiekio iškart. Na, o sausainių puošimas – tik jūsų fantazijos reikalas.

Kokosiniai sausainiai

Reikės:

  • 220 g kokoso drožlių;
  • 2 kiaušinių;
  • 70 ml klevų sirupo;
  • 2 šaukštų speltų miltų.

Kaip gaminti

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, švariame sausame inde baltymus išplakite iki standžių putų. Kitame inde išplakite trynius, suberkite į juos kokoso drožles, sirupą, miltus ir viską išmaišykite. Tuomet gautą masę palengva supilkite į baltymus ir lengvai išmaišykite.

Iš paruoštos masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuokite nedidelius sausainėlius. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių.

Gamindami šiuos sausainius vietoje klevų sirupo taip pat galite naudoti medų, agavos ar datulių sirupą, o speltų miltus keisti migdolų ar grikių miltais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.