Ypatingai stiprus antioksidantas
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ciberžolė kilusi iš pietvakarių Indijos ir priklauso tai pačiai šeimai kaip imbieras. Tai ypatingas augalas, kurio naudingosios savybės žmogaus organizmui pastebėtos jau seniai. Be to, tai vienas populiariausių augalų kosmetikos ir maisto pramonėje, dėl savo ypatingų spalvinių gamų suteikiantis gelsvą atspalvį.
Anot jos, atlikti skaičiavimai rodo, jog tam, kad pasijaustų naudingosios ciberžolės savybės, šio prieskonio užtenka nuo pusės iki vieno gramo per dieną. Tad pusės arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės paprastai pakanka pagardinti pupelių ar ryžių patiekalus, sriubas, troškinius, padažus bei marinatus: „Šviežia ar džiovinta ciberžolė turi maloniai aitrų skonį, kuris išryškina kitus prieskonius. Dėl pipirinių ir citrusinių natų, tai puikus prieskonis patiekalams pagardinti, tačiau rekomenduojama kartu įberti šiek tiek juodųjų pipirų, kurie suteiks aštrumo ir padės geriau įsisavinti kurkuminą.“
Dažniausiai naudojama kaip maisto priedas
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kulinarijoje ciberžolė yra labai vertinamas augalas, pasižymintis dideliu gastronominiu universalumu: „Nors jos kulinarinis vartojimas labiau įsišaknijęs Azijoje, pastaruoju metu dėl kultūrinių mainų į mūsų aplinką patenka daug naujų patiekalų, kuriuose kaip prieskonis naudojama ciberžolė. Iš augalo išgaunami oranžinės arba geltonos spalvos milteliai dažniausiai naudojami kaip maisto priedas. Europos Sąjunga ciberžolę priskyrė E-100 pavadinimui – maisto priedų, kurie naudojami kaip dažikliai, kategorijai. Ji suteikia aromatą, skonį bei geltoną spalvą.“
Technologai kviečia jaukiai įsitaisyti namuose ir išbandyti tris šildančių gėrimų receptus, kurie nustebins savo skoniu.
Naminis karštas šokoladas
Gėrimui reikės:
- 250 ml pasirinkto pieno;
- 1 valgomojo šaukšto kakavos;
- 1–2 valg. šaukštų minkšto šviesiai rudojo cukraus;
- 25 g juodojo šokolado (smulkiai supjaustyto);
- 1 valgomojo šaukšto plaktos grietinėlės.
Gaminimo eiga:
Pieną, kakavą, cukrų ir šokoladą kaitinkite nedideliame puode ant vidutinės ugnies, kol pradės garuoti ir šokoladas ištirps. Suplakite, kad kakava ištirptų.
Gėrimą supilkite į puodelį, tada įpilkite grietinėlės. Patiekdami užtarkuokite dar šiek tiek šokolado.
Auksinio pieno receptas (ciberžolės pienas)
Gėrimui reikės:
- 2 ½ puodelių nesaldinto ir neriebaus migdolų arba kokosų pieno;
- 1 cinamono lazdelės arba 1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
- 5 centimetrų šviežios ciberžolės griežinėliais arba 1 ½ arbatinio šaukštelio malto ciberžolės prieskonio;
- 2 centimetrų šviežio imbiero griežinėliais arba ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero;
- 1/2 arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus;
- Šaukštelio juodųjų pipirų;
- 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo arba medaus.
Gaminimo eiga:
Į nedidelį puodą supilkite pieną, cinamono lazdelę, ciberžolę, imbierą, kokosų aliejų ir juoduosius pipirus.
Dažnai maišydami virkite, kol užkais, bet neužvirs.
Paragaukite ir įberkite saldiklio.
Jei naudojote šviežią ciberžolę ir imbierą, gėrimą perkoškite ir supilkite į puodelius. Jei ne, padalykite į du puodelius.
Jei norite, prieš patiekdami galite pabarstyti maltu cinamonu.
Žemės riešutų sviesto karštas šokoladas
Gėrimui reikės:
- 2 valgomųjų šaukštų (25 g) granuliuoto cukraus;
- 1 valgomojo šaukšto (7 g) kakavos miltelių;
- 1 valgomojo šaukšto vandens;
- 1 puodelio pieno;
- 1 kupino valgomojo šaukšto kreminio žemės riešutų sviesto;
Neprivalomi priedai:
- Plakta grietinėlė;
- Žemės riešutų sviesto padažas.
Gaminimo eiga:
Nedideliame puode sumaišykite cukrų, kakavos miltelius ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol cukrus ir kakavos milteliai ištirps.
Supilkite pieną, žemės riešutų sviestą ir išmaišykite. Po truputį maišydami kaitinkite, kol pienas pradės garuoti ir žemės riešutų sviestas visiškai ištirps.
Supilkite į puodelį, jei norite, ant viršaus papildomai užberkite plaktos grietinėlės bei žemės riešutų sviesto padažo ir mėgaukitės.
Skanaus!