Tad prieš priimdama savo namuose svečius Nijolė pasiraitojusi rankoves prigamina gardumynų ir nutildo bėgantį laiką: „Prieš ateidami žmonės sako, jog neturi daug laiko pokalbiams, kai kurie dievagojasi, kad ko nors įdomaus papasakoti nepavyks, bet neretai pasisėdėjimai užsitęsia iki paryčių, o istorijos liejasi kaip iš gausybės rago.“
Visus pašnekesius N.Narmontaitė suguldo į knygas. Ką tik pasirodė septintoji jos knyga „Aktoriai, režisieriai ir 77 laimės receptai“.
Su „Savaitgalio“ skaitytojais aktorė pasidalijo keliais receptais. Išbandykite obuolių pyragą pagal N. Narmontaitės receptą.
Obuolių pyragas
Reikės:
- 1,5 kg obuolių (1 kg jau nuluptų)
- 250 g (10 v. š.) miltų
- 230 g cukraus
- 5 kiaušinių
- 500 g vanilinės varškės
- 7 v. š. grietinėlės (35 proc.)
- 6 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos sulčių
- 1 v. š. (20 g) cinamono (nebūtinai)
- 15 g vanilinio cukraus
- 15 g kepimo miltelių
- 2 kupinų v. š. grietinės arba 0,5 stiklinės kefyro (kepimo milteliams nugesinti)
- 1 v. š. rudojo cukraus
- trupučio sviesto
- uogų papuošti (nebūtinai) arba 2 saujų traškių kvietinių dribsnių („feuilletine“)
Obuolius supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į skardą (naudoju 34x20 cm), išteptą aliejumi, apibarstykite cukrumi ir cinamonu (nebūtinai). Kiaušinius, cukrų, varškę, alyvuogių aliejų, grietinėlę, vanilinį cukrų sumaišykite elektriniu plaktuvu, suberkite miltus, įspauskite citrinos sultis (nutarkavę žievelę), įmaišykite kepimo miltelius, nugesintus grietine arba kefyru, ir dar kartą viską išsukite elektriniu maišytuvu.
Nutarkuotą citrinos žievelę suberkite į mišinį ir, kad nesusitrintų, išmaišykite šaukštu. Masę užpilkite ant obuolių. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje valandą, kol kepinys taps rusvas.
Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos pyragą aptepkite sviestu, apibarstykite ruduoju cukrumi.
Kai atvės, papuoškite uogomis arba traškiais kvietiniais dribsniais. Užbarsčius dribsnių bus dvigubas efektas – pyrago vidus bus minkštas, o viršus traškus. Svarbiausia – dribsnius apibarstykite prieš valgydami, antraip jie sumirks ir praras traškumą.
Kad pyragas būtų šlapias, minkštas, vietoj sviesto naudokite aliejų ir į tešlą įdėkite vanilinės varškės.