Labai džiugu, kad klausiate, domitės ir svarbiausia – planuojate gaminti ir pasimėgauti naujais skoniais. Išties – artėja Kalėdos, visada norisi kažko naujo ant stalo, tad prašome – dar vienas silkės receptas.
Niekada jo neaprašiau, nes maniau, kad jis yra elementarus ir daugeliui žinomas. Bet kadangi vakar sulaukiau daug prašymų aprašyti jį, pagaminau, nufotografavau ir sėdu prie aprašymo.
Šio patiekalo stebuklingumas slypi padaže, dėl jo mišrainė gaunasi labai švelni, vienalytė, lengvai tepama ant duonos ar kabinama duoniuku.
Dar vienas mano atradimas ryškesniam skoniui išgauti – naudoju šviežiai maltus Sičuano pipirus, malu paprasčiausiu malūnėliu, galima tiesiog sutraiškyti peilio briaunomis ir dar kiek pasmulkinti. Ir nors šie pipirai skirti Pekino ančiai ir kitiems Azijos šalių patiekalams gardinti, man jie itin dera būtent su silke.
Kai kurie šaltiniai nurodo, kad šie pipirai turi ir gydomojo poveikio.
Silkės mišrainė su kiaušinių padažu:
12 porcijų pasiruošiu:
- 2 silkių filė (naudoju sūdytas)
- 4 su lupena virtas bulves
- 2 vidutinius obuolius
- 1 geltoną svogūną (arba 2 mėlynuosius)
- 6–8 marinuotus agurkus
- žiupsnį maltų Sičuano pipirų
Padažui:
- 5 kietai virtus kiaušinius
- 200 g riebesnio majonezo
- 2 šaukštus graikinio jogurto
- 2 šaukštus skystų aštrių garstyčių
Silkės filė, nuluptas bulves, svogūnus, marinuotus agurkus ir obuolius supjaustau ne itin smulkiais vienodo dydžio gabaliukais ir dedu į dubenį, užberiu pipirus ir sumaišau.
Padažui virtus kiaušinius nulupu ir smulkia tarka sutarkuoju į gilesnį indą. Šakute dar pamaigau masę, kad neliktų stambesnių gabaliukų. Sudedu majonezą, jogurtą bei garstyčias ir kruopščiai sumaišau iki vienalytės masės.
Pilu padažą ant silkės mišinio, mentele, vis kabinant nuo dugno, maišau, kol viskas gerai susimaišo. Indą dedu į šaldytuvą, ten ir laikau iki suvalgome.
Tiekiu su mėgstama duona.