O nustebino lenkų kulinaras Tomasz – ne tik šiuo receptu, kiekvienas jo patiekalas yra vienu metu ir labai paprastas, ir labai neprastas. Keliskart pagaminusi pagal jo receptą visgi įkišau savo trigrašį ir papildžiau skonius obuoliu.
Receptas sužavėjo tuo, kad jam naudojamas saliero gumbas. Turiu įprotį prekybos centruose stebėti, ką perka kiti žmonės ir jei paklaustumėte, ką matau rečiausiai, tai būtų salierai. Tiek gumbai, tiek lapkočiai.
Ir pati tikrai retokai naudoju šią daržovę, kartais išvirdavau sriubą, kartais patarkuodavau ir maišydavau su morkomis garnyrui. Tačiau atradusi šį nuostabų duetą su silke, įtariu, būsiu uoli salierų pirkėja.
Retai taip išsireiškiu, bet ši silkė beprotiškai skani. Tad kviečiu būtinai pasigaminti ir tikiu, kad ji taps tiek kasdienio, tiek šventinio stalo puošmena.
Silkę perku 500 g pakuotėse be aliejaus. Jei pirksite aliejuje, būtinai nusausinkite.
Originali silkė su salierais, obuoliais ir garstyčiomis
12 porcijų reikia:
- 500 g silkės filė
- 1 saliero gumbo (apie 500 g)
- 2 mėlynųjų svogūnų
- 2 obuolių (geriau rūgštesnių)
- 4 šaukštų majonezo
- 1 šaukšto grietinės
- 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių
- 1 šaukštelio mairūnų
- 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Silkę supjaustau norimo dydžio gabaliukais ir sudedu į salotinę, ten pat – ir smulkiai supjaustytus svogūnus.
Nedideliame inde sumaišau majonezą, grietinę, garstyčias ir prieskonius. Nulupu ir stambia tarka sutarkuoju saliero gumbą, tarkius sudedu ant silkės. Ta pačia tarka sutarkuoju obuolius, nedelsdama dedu ant salierų, pilu padažą ir kruopščiai sumaišau.
Prieš valgant bent valandą palaikau šaldytuve, dar geriau pernakt. Tiekiu su mėgstama duona.