Minkštutėliai kalakutienos kotletai pagal Šarūnės receptą: sveika, lengva ir gardu

2023 m. spalio 12 d. 14:39
Viltė Barasevičiūtė
Receptas
Žvynelinė (psoriazė), psoriazinis artritas, dideli skausmai, po gimdymų vis didėjantis svoris – visi šie išbandymai Airijoje slauge dirbančiai Šarūnei Stasiūnienei (34 m.) netapo kliūtimi įveikti ilgas distancijas ir sudalyvauti ne viename maratone.
Daugiau nuotraukų (3)
Atvirkščiai – tai privertė emigrantę labiau susidomėti mityba ir atrasti daug sveikesnį gyvenimo būdą.
„Po daugybės bandymų pasveikti ir pagaliau spratusi, kad mano liga nepagydoma, pradėjau labiau domėtis mityba, klausyti dietologų patarimų. Po dviejų savaičių pastebėjau, kad pakeitusi mitybą aš pradėjau jaustis geriau. Mokiausi valgyti pusryčius, daugiau valgyti daržovių, įprastus produktus keisti į sveikesnius, galima sakyti, mokiausi iš naujo gaminti valgyti.
Dar po kelių savaičių pastebėjau, kad žvynelinė nors ir nedingsta, bet ir nesiplečia, nenaudojau jokių vaistų, tik natūralius muilus, aliejus ir drėkinamuosius kremus. Mano mylimas sijonas pradėjo suktis ant juosmens, tada tik suvokiau, kad kinta ir svoris“, – pasakojo emigrantė. Jos istoriją skaitykite čia: „Baisius skausmus ir antsvorį kentusi emigrantė pakeitė gyvenimą iš esmės: stengiasi garsinti Lietuvą“.
2021 m. Šarūnė įkūrė feisbuko grupę „Skaniai. Sveikai. Laimingai.“ – čia dalijamasi sveikais receptais, kalbama apie sveiką mitybą, pasmerkiamos dietos. Tų metų vasarą emigrantė įgijo pirmą mitybos sertifikatą, tačiau ir toliau mokėsi – pasak jos, ji suvokė, kokią galią visgi turi pats žmogus, ir kad savo gyvenimą kuriame tik mes patys.
Projekto „Skaniai. Sveikai. Laimingai.“ įkūrėja, prisistatanti kaip „Šarūnė Sta“ arba „Sveikazauras“, pasidalijo minkšutėlių skanutėlių kalakutienos kotletėlių receptu. Išbandykite – jiems neatsispirs nei ieškantys sveikesnių receptų, nei tie, kurie tiesiog mėgsta skaniai pavalgyti.
Reikės:
  • 500 g maltos kalakutienos krūtinėlės
  • 1 cukinijos
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. džiovintų krapų
  • 1 v. š. džiovintų raudonėlių
  • 0,5 v. š. džiovintų ciberžolių
  • 0,5 v. š. maltų juodųjų pipirų
  • lydyto sviesto kepti
Troškinimui:
  • 4 pievagrybių
  • 1 svogūno
  • 1 saliero stiebo
  • 1 skiltelės česnako
  • saujelės šviežių krapų
  • vandens
Kaip gaminti
Cukiniją sutarkuojame smulkesne burokine tarka.
Česnaką smulkiai supjaustome.
Maišome su malta kalakutiena ir prieskoniais.
Rankomis formuojame vidurinio dydžio kukulaičius ir kaitame ant vidutinės kaitros vis
pavartant. Keptuvę šiek tiek patepkite lydytu sviestu. Kepkite, kol gražiai paruduos iš abiejų pusių.
Troškinimui kitoje keptuvėje pasikepinkite pjaustytus pievagrybius ir svogūną.
Salierą smulkiai supjaustykite, česnaką padalinkite į dvi dalis, krapus pasmulkinkite.
Viską dedame į puodą, krauname jau iškeptus kotletus, pilame vandens, leidžiame užvirti ir sumažinę kaitrą iki minimalios leidžiame pasitroškinti 20 min.
Garnyrui reikės:
  • termiškai neapdoroto burokėlio
  • baltojo ridiko
  • morkos
  • česnako
  • krapų
  • svogūnų laiškų
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • citrinos sulčių
  • druskos
  • pipirų
Visas daržoves atskirai sutarkuojame, česnaką smulkiai supjaustome.
Burokėlį apšlakstome citrinos sultimis, aliejumi, pagardiname prieskoniais ir paliekame 2 val.
pastovėti.
Baltąjį ridiką gardiname svogūnų laiškais, aliejumi bei prieskoniais. Morką maišome su smulkiai
pjaustytais krapais ir česnaku.
Gardiname aliejumi ir citrinos sultimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.