Tačiau šįkart einant per mano retai lankomus saldumynų skyrius stabtelėjau. Pardavėjas buvo kaip reta neįkyrus ir malonus, leido man ilgai rinktis, ko noriu paragauti. O kol rinkausi, mielai papasakojo, kaip gaminami ryškiai raudoni, geltoni, žali gardėsiai su riešutais. Lėtai vardijo, kaip ir iš ko pagaminta – iš vyšnių, vynuogių, kivių, granatų ir... obuolių. Ir tuomet man toptelėjo, kad tai yra mūsų obuolių sūrio pusbroliai.
Grįžusi namo ilgai dėliojau mintis – kaip greičiau be sulčių spaudimo ir ilgo džiovinimo pagaminti ką nors panašaus, ir mintys atvedė prie stiklainių. Kadangi dabar yra tobulas vaisių sezonas, užsukau į vaisių bazę, nupirkau raudonųjų besėklių vynuogių, nukainotų ir pradėjusių vysti figų, žemės riešutų ir ėmiausi eksperimento.
Pavyko tiesiog puikiai, ne per saldžiai, gardėsis gavosi natūraliai tirštas, o beragaujant netgi pakvipo Kalėdomis, tai bus išties puiki dovana saldumynų mėgėjams. Tiks tiesiog ragauti iš stiklainio, užsidėti ant sūrio gabaliuko ar skrudintos kvietinės duonos.
Gaminu iš:
- 2 kg raudonųjų besėklių vynuogių
- 20 figų
- 1 kg rudojo cukraus
- 300 g žemės riešutų
- 1 šaukštelio jūros druskos
- 1 šaukštelio meduolių prieskonių
Vynuoges nuskabau nuo šakelių ir kruopščiai nuplaunu šaltame vandenyje, figoms nupjaunu viršūnes ir pjaunu perpus. Viską sudedu į virtuvinio kombaino smulkintuvą ir sumalu į tyrę. Ją supilu į storasienį puodą ir vis pamaišydama verdu, kol masė pradeda burbuliuoti.
Beriu cukrų, druską, riešutus ir prieskonius, verdu apie 20–30 minučių ir nedelsiant supilstau į švarius stiklainius, užsuku dangtelius, apverčiu juo žemyn ant virtuvinio rankšluosčio ir palieku iki atvės.
Iš šio kiekio produktų pagaminau septynis 330 ml talpos stiklainius.