- ilgaamžiškumą,
- širdies ir kraujagyslių sveikatą,
- vėžio prevenciją,
- apsaugą nuo demencijos (lėtinis ir progresuojantis galvos smegenų veiklos sutrikimas),
- regėjimą – akių sveikatos palaikymas.
Maistinė slyvų vertė
Slyvų kaloringumas šiek tiek mažesnis nei obuolių, 100 g jų turi 46 kcal. Cukrų kiekis – 9,92 g, vitamino C – 9,5 mg (rekomenduojama paros norma moterims – 75 mg).
Slyvos dera su:
kitais kaulavaisiais ir uogomis, pavyzdžiui, avietėmis bei citrusiniais vaisiais,
riešutais – migdolais ar lazdynų,
prieskoniais – cinamonu, vanile, juodaisiais pipirais, druska, imbieru,
lapinėmis daržovėmis – nuo įprastų salotų iki gražgarsčių,
ožkos pieno sūriu,
mėsa – vištiena, kalakutiena, kiauliena ir antiena.
Slyvų užkandis su pipirais ir druska
Perpjauname sunokusias slyvas per pusę, išimame kauliukus ir sudedame į lėkštę perpjauta puse į viršų. Iš karto dėliojame, kad gražiai atrodytų. Vietoj kauliuko įstatome migdolą.
Papildomai dar migdolų patraiškiau peiliu ant medinės lentelės ir jais pabarsčiau slyvas.
Barstome šviežiai maltais pipirais ir druska, tik saikingai.
Netikėtas derinys? Verta žinoti, kad mažas kiekis druskos išryškina saldumą, o pipirai sujautrina skonio receptorius ir jaučiame daugiau skonio. Be to, suaktyvinama medžiagų apykaita ir kraujotaka – mažiau norėsis kavos.
Tirpstantis burnoje slyvų užkandis su pelėsiniu ožkos pieno sūriu
Gaminimo pradžia – kaip ir pirmojo recepto. Perpjauname sunokusias slyvas per pusę, išimame kauliuką ir sudedame į lėkštę perpjauta puse į viršų. Iš karto dėliojame, kad gražiai atrodytų.
Plonomis riekelėmis trikampėliais supjaustome dalį sūrio, dedame tiesiai ant slyvos.
Pabarstome cinamonu.
Pagaminta! Geriausia valgyti iš karto.