Pasigaminti kavos panakotą su šokoladu siūlo Rūta Steponavičienė, kuri kartu su vyru Karoliu Kauno rajone, Ringauduose, iš didelės meilės desertams prieš ketverius metus atidarė „Šeimos desertinę“.
Iki tol tik pagal užsakymus kartu su mama Alma gaminusi Rūta sako, kad viskas prasidėjo dar vaikystėje.
„Kas savaitę norėjosi, ką nors naujo išbandyti, kepti, plakti kremus, ieškoti skonių ir tekstūrų. Taip ir užaugome. Pomėgis gaminti niekur nedingo, pagal šeimos receptus pradėjome gaminti ne tik sau, bet ir įgijau maisto technologės išsilavinimą“, – pasakojo R. Steponavičienė.
Paklausta, koks desertas mėgstamiausias lankytojų, Rūta pripažįsta, kad lietuviai ypač mėgsta keksiukus, kurie lentynose karaliauja jau keletą metų iš eilės, tačiau taip pat pamilo ir panakotą, tad ją ir siūlo pasigaminti namuose.
Kavos panakota su šokoladu (10–12 porcijų)
Kavos ir grietinėlės sluoksniui reikės:
- 4–5 g želatinos miltelių (svarbu nepadauginti)
- apie 20–30 ml vandens želatinai brinkinti
- 300 g grietinėlės
- 200 g pieno
- 100 g stiprios šaltos kavos
- 30 g cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Šokoladiniam sluoksniui reikės:
- 50 g pieninio šokolado
- 50 g juodojo šokolado
- 130 g grietinėlės
- 25 g sviesto
Kaip gaminti
Ruošiant kavos ir grietinėlės sluoksnį, užpilkite želatiną šaltu vandeniu ir palikite pastovėti bent 10 min.
Sudėkite kitus produktus į prikaistuvį. Palaukite, kol užvirs ir nuimkite nuo viryklės.
Sudėkite išbrinkintą želatiną ir gerai viską išmaišykite. Jei susidarytų gumuliukų ar tirščių – galite sutrinti trintuvu ir perkošti per sietelį. Reikalinga vienalytė tolygi masė.
Išpilstykite į indelius – tinka tiek puodeliai, stiklinaitės ar net vienkartiniai indeliai. Palikite pravėsti kambario temperatūroje ir tuomet dėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms, kad sustingtų. Jei paruošti reikia greičiau – galima įdėti trumpesniam laiku į šaldymo kamerą. Vienai porcijai geriausia pilti apie 70 gramų masės, priklausomai nuo indelio tūrio.
Ruošiant šokoladinį sluoksnį, sudėkite į prikaistuvį šokoladus, supilkite grietinėlę ir viską maišykite, kol gausite vienalytę blizgią masę. Pabaigoje įmaišykite sviestą, palikite šią masę atvėsti ir tuomet išpilstykite ant kavos ir grietinėlės sluoksnio. Pilkite apie 25 gramus, priklausomai nuo indelio tūrio.
Skanaus!