„Buvo ruduo, pas mamą kaime užderėjo gausus obuolių derlius, todėl sugalvojau vaikams iškepti obuolių pyragą. O kur dar cinamonu kvepiantys namai...
Kad būtų smagiau, pyragą kepiau kekso formoje. Taigi, tai – mano sviestinis obuolių pyragas-keksas“, – kalbėjo J. Tumasienė.
Sviestinis obuolių pyragas
Reikės:
- 4 vnt. kiaušinių (M arba L dydžio)
- 200 g sviesto
- 250 g kvietinių miltų
- 180 g cukraus
- 5 vnt. obuolių (vidutinio dydžio, skaniau rūgštesni)
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 arb. š. valgomosios sodos
- 2 arb. š. vanilinio cukraus arba trupučio vanilės esencijos
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (kaitinimo režimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus).
Sviestą ištirpinkite ir palikite atvėsti.
Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pabals ir jos tūris padidės maždaug 2 kartus. Supilkite atvėsusį sviestą bei dar truputį paplakite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šį mišinį įsijokite į kiaušinių plakinį kaskart šaukštu, bet ne plaktuvu išmaišydami, kad neliktų sausų miltų. Tešla turėtų gautis maždaug riebios grietinės tirštumo.
Į tešlą sudėkite obuolius (juos apibarsčiau cinamonu, bet galite nedėti, jei nemėgstate – pašnekovės pastaba) ir atsargiai išmaišykite, stengdamiesi per daug tešlos nepermaišyti, nes tada pyragas gali prasčiau kilti.
Į mėgstamą kepimo formą sukrėskite tešlą. Pyragą dėkite kepti į įkaitusios orkaitės vidurį ir kepkite apie 35–45 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
Traukite pyragą iš orkaitės, leiskite jam truputį atvėsti. Galite pabarstyti milteliniu cukrum.