Paruošti lašišos užtepėlę labai paprasta. Šiai užtepėlei reikės dviejų rūšių lašišos: šviežios ir rūkytos, kuri užtepėlei suteiks subtilaus skonio.
O prieš patiekdami pasiruoškite prancūziško batono ar čiabatos skrebučių: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Šviežią batoną supjaustykite įstrižai plonomis riekelėmis. Išdėliokite jas ant kepimo skardos, kiekvieną riekelę lengvai aptepkite alyvuogių aliejumi ir, jei norite, pagardinkite žiupsneliu druskos.
Dėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių arba kol įgaus auksinį atspalvį. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Skanaukite su užtepėle.
Lašišos užtepėlė
Reikės:
- 200 g šviežios lašišos
- 100 g šaltai rūkytos lašišos, susmulkintos smulkiais gabalėliais
- 1 citrinos, supjaustytos griežinėliais
- 1 česnako skiltelės, sutrintos
- 50 ml baltojo vyno
- 4 šaukštų sviesto (kambario temperatūros)
- 2 šaukštų maskarponės
- 1 v. š. citrinos sulčių
- druskos
- pipirų
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Šviežią lašišą dėkite į aliejumi suvilgytą kepimo indą, apdėliokite pjaustyta citrina ir dėkite kepti į orkaitę. Kepkite apie 30 min., kol iškeps. Palikite atvėsti.
Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 2 v. š. alyvuogių aliejaus. Pakepkite smulkintą česnako skiltelę, kol suminkštės. Įpilkite baltojo vyno ir pakaitinkite, kol vynas išgaruos.
Šakute sutrinkite sviestą su kepta lašiša. Dėkite maskarponę, smulkintą rūkytą lašišą, apkeptus česnakus, viską gerai sutrinkite. Pagardinkite pagal skonį druska, perkelkite į mažesnį indą ir palikite atvėsti šaldytuve, kol sutvirtės.