Tad kol prasidėjęs ruduo dovanoja savo gėrybes, kviečiu išbandyti drėgną, minkštą kriaušių ir imbiero pyragą. Tobulas pyragas su šaltais ledais ilgiems rudens vakarams.
Kriaušių karamelei reikės:
- 4–6 vidutinio dydžio kriaušių
- 45 g minkšto sviesto
- 130 g rudojo cukraus
Pyragui reikės:
- 330 g miltų
- 2 a. š. malto imbiero
- 2 a. š. valgomosios sodos
- 1 a. š. druskos
- 125 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 160 g klevų sirupo
- 3 didelių kiaušinių
- 225 g grietinės
- 3 cm gabaliuko šviežio imbiero
Pasiruošimą pyrago kepimui pradėsime nuo orkaitės įkaitinimo iki 150 laipsnių temperatūros, kaitinimas iš viršaus ir apačios. 24 cm kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
Dabar pradedame pyrago kepimą.
Pradžiai nulupame 4 kriaušes, pjauname per pusę, ir dar per pusę (iš 1 kriaušės gaunasi 8 skiltelės). Į keptuvę beriame rudąjį cukrų bei dedame minkštą sviestą. Lėtai maišome kol viskas ištirpsta. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą pyrago formą. Pasižiūrime, kad formos dugnas vienodai pasidengtų. Tada gražiai viena šalia kitos dedame kriaušių skilteles.
Dabar gaminame tešlą. Minkštą sviestą kartu su ruduoju cukrumi išplakame iki kreminės masės. Tada, mušame po 1 kiaušinį ir gerai išmaišome. Kai visi kiaušiniai sudėti, atėjo metas supilti likusius drėgnus ingridientus. Pilame klevų sirupą bei grietinę ir vėl viską gerai išmaišome. Suberiame šviežią, smulkiai sutarkuotą imbiero šaknį.
Atskirame inde sumaišome visus sausus produktus – miltus, druską, sodą, maltą imbierą. Viską gerai išmaišius, gautą masę įsijojame per sietelį į kiaušinių, cukraus ir sviesto masę bei viską gerai išmaišome. Tešla turėtų gautis lengvai tiršta.
Dabar atsargiai supilame tešlą ant kriaušių, stengdamiesi kriaušių nepajudinti, kad jos liktų savo vietoje.
Dedame kepimo formą į didesnę skardą, nes kepant cukrus, esantis ant kepimo formos dugno, gali pradėti bėgti.
Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 80–90 min. arba kol pyragas bus iškepęs.
Kai pyragas iškeps, traukiame formą iš orkaitės ir paliekame atvėsti 10 min. Tada ant formos viršaus dedame didesnę lėkštę, didesnį rankšluostį (kad nenudegtume) ir vienu judesiu greitai apverčiame kepimo formą (kriaušės turi atsidurti viršuje). Peiliu gražiai apipjauname šonus, atsegame kepimo formą, nuo viršaus atsargiai nuimame kepimo popierių.
Iškeptą, dar garuojantį pyragą pjaustome gabaliukais, dedame ant viršaus ledų ir ragaujame.
Skanaus!