Tešlą šiam pyragui galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve – laukdami svečių ar norėdami greitai paruošti valgį šeimai ilgai tikrai neužtruksite.
Pomidorų pyragas (galetė)
Reikės:
- 260 g miltų,
- druskos,
- 170 g šalto sviesto,
- 1 a. š. obuolių acto,
- 600 g pomidorų, supjaustytų maždaug 0,5 cm storio griežinėliais,
- 2 česnako skiltelių, supjaustytų plonais griežinėliais,
- 1 kiaušinio,
- 120 g tarkuoto kietojo sūrio.
Kaip gaminti
Dubenyje sumaišykite miltus su žiupsneliu jūros druskos. Sutarkuokite šaltą sviestą, sumaišykite su miltais. Pilkite actą ir 50–60 ml labai šalto vandens, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Jeigu trūksta, įpilkite dar šlakelį vandens. Neminkykite per ilgai, tik kol viskas susimaišys.
Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms. Šaltai laikyti ją galima dvi dienas.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Dideliame dubenyje atsargiai sumaišykite pomidorus, česnakus ir 1 a. š. druskos. Leiskite pastovėti bent 5 minutes. Per tą laiką pomidorai ims išskirti skysčius. Suberkite į kiaurasamtį, nuvarvinkite ir išdėliokite ant popierinio rankšluosčio.
Šio žingsnio nepraleiskite – jeigu nepalaikysite pomidorų su druska ir nenuvarvinsite, iškepę jie bus patižę, dėl didelio skysčių kiekio nesikaramelizuos. Be to, sudrėks ir tešla.
Išimkite iš šaldytuvo tešlą, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus ir iškočiokite apvalų maždaug 36 cm skersmens 3 mm storio lakštą.
Apibarstykite tarkuotu sūriu, palikdami neapibarstę maždaug 4 cm kraštelius. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir česnakus. Pomidorų atrodys daug, bet nebijokite išdėlioti visų – kepdami jie susitrauks.
Tešlos kraštelius užlenkite centro link, uždengdami kraštinius pomidorus ir suformuodami maždaug 4 cm pločio bortelius. Juos aptepkite išplaktu kiaušiniu.
Apibarstykite pomidorus maltais juodaisiais pipirais ir dėkite paruoštą pyragą į šaldiklį, palaikykite 10 minučių.
Kepkite 55–65 minutes, kol tešla bus trapi ir auksinė.
Iškepusiam leiskite atvėsti skardoje. Atvėsęs šis pyragas skanesnis.