Kaip pastebi IKEA maisto departamento vadovas Mindaugas Šiaulys, kukulių populiarumą lemia ne tik jų skonis, universalumas, bet ir galybė būdų improvizuoti, kaskart paruošiant juos skirtingai.
„Švediški kukuliai yra populiariausias patiekalas IKEA Švediškame restorane. Čia juos patiekiame tradiciniu švedišku būdu su bulvių koše, bruknių uogiene ir kreminiu padažu. IKEA Švediško maisto prekių parduotuvės lankytojai mielai renkasi galimybę juos pasigaminti ir namuose, įsigiję šaldytų kukulių. Tai itin universalus patiekalas, puikiai tinkantis ne tik su bulvėmis, bet ir ryžiais ar makaronais. Per 10 IKEA veiklos Lietuvoje metų visų rūšių švediškų kukulių suvalgyta jau daugiau nei 23 mln. vienetų“, – sako M. Šiaulys.
Augalinių kukulių poveikis aplinkai mažesnis 25 kartus
IKEA pirkėjai greta tradicinių švediškų mėsos kukulių spėjo pamėgti ir kitas jų versijas – vištienos, žuvies, daržovių. Vis daugiau gerbėjų susilaukia augaliniai kukuliai. M. Šiaulys sako, kad juos atranda ne vien vegetarai ar veganai, bet ir tie lankytojai, kurie tausodami planetą ir jos išteklius stengiasi mažiau vartoti mėsos.
„IKEA augaliniai kukuliai gaminami iš daržovių ir vaisių, tačiau jų ruošimo metodas leidžia atkurti į mėsą panašią tekstūrą bei skonį. Tad tai – puiki alternatyva mėsos mėgėjams, kurie nori sumažinti suvartojamą jos kiekį arba yra visai jos atsisakę, tačiau ilgisi panašaus skonio“, – sako M. Šiaulys.
Skaičiuojama, kad nors augalinių kukulių maistinė vertė panaši į tradicinių iš mėsos, neigiamas poveikis aplinkai – net 25 kartus mažesnis.
Receptai – iš IKEA darbuotojų lobyno
Švediškų kukulių dienos proga IKEA darbuotojai pasidalino originaliais, savo atrastais ir pamėgtais receptais. „Kas kitas jei ne IKEA darbuotojai yra atradę idealius derinius su švediškais kukuliais? Vieni jų yra įkvėpti lietuviškų tradicijų, kiti turi egzotiškų virtuvių bruožų“, – sako M. Šaulys.
Anot jo, turint šaldytų kukulių, pagaminti šiuos patiekalus pavyks nesugaištant daug laiko. Tai gali būti itin greita ir paprasta vakarienė ar savaitgalio pietūs šeimai ir draugams.
Augaliniai kukuliai su pikantišku ryžių garnyru
Švediško restorano šefo Ado receptas.
Ingredientai:
- 8 šaldyti augaliniai kukuliai HUVUDROLL.
Padažui:
- 20 g austrių padažo;
- 40 g saldaus aitriųjų paprikų padažo;
- 1 v. š. cukraus;
- ¼ citrinos sultys;
- 1 skiltelė česnako;
- Aitrioji paprika (jei mėgstate aštriai).
Garnyrui:
- 2 v. š. aliejaus;
- 50 g cukinijų;
- 50 g paprikų;
- 50 g pievagrybių;
- 50 g morkų;
- 50 g šaldytų žaliųjų žirnelių;
- 40 g plikytų ryžių.
Paruošimas:
1. Augalinius kukulius išimkite iš šaldiklio likus bent 1 val. iki gaminimo.
2. Smulkiai sukapokite česnaką ir aitriąją papriką. Įspauskite citrinos sulčių, įberkite cukraus ir supilkite abu padažus. Maišykite, kol cukrus ištirps.
3. Išvirkite ryžius pagal nurodymus ant pakuotės.
4. Visas daržoves supjaustykite kubeliais, o pievagrybius – griežinėliais.
5. Įkaitinkite keptuvę, sudėkite daržoves (išskyrus žirnelius) ir augalinius kukulius. Kepkite apie 3–4 minutes.
6. Suberkite ryžius ir pakepkite dar minutę.
7. Supilkite anksčiau paruoštą padažą, suberkite žirnelius ir pakepkite dar minutę.
Skanaus!
Bulvių plokštainis su švediškais kukuliais
IKEA darbuotojos Birutės receptas.
Ingredientai:
- mėgstami šaldyti švediški kukuliai HUVUDROLL;
- bulvės (pagal kepimo indo dydį);
- svogūnas;
- 2 kiaušiniai;
- stiklinė šilto pieno;
- druska (pagal skonį);
- malti juodieji pipirai (pagal skonį);
- 30 g sviesto (ir dar šiek tik skardai ištepti).
Paruošimas:
1. Sutarkuokite bulves ir svogūną, nusunkite skystį.
2. Tarkius nuplikykite šiltu pienu, pagardinkite druska ir pipirais, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
3. Ištepkite sviestu kepimo indą ir supilkite dalį tarkių masės.
4. Ant viršaus išdėliokite mėgstamo skonio švediškus kukulius (mėsos, vištienos, daržovių ar augalinius) ir supilkite likusius tarkius.
5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Praėjus šiam laikui, ant plokštainio išdėliokite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą ir vėl pašaukite į orkaitę su vėjeliu, kol apskrus.
6. Kad gražiau apskrustų, Birutė rekomenduoja kepimui rinktis ne stiklinį indą.
7. Patiekite su grietine arba baltuoju padažu.
Vištienos kukulių troškinys su feta
IKEA darbuotojos Irenos receptas.
Ingredientai:
- 400 g šaldytų vištienos kukulių HUVUROLL;
- ½ a. š. džiovintų raudonėlių;
- ½ a. š. kumino;
- rūkytų paprikų milteliai;
- kajeno pipirai (pagal skonį);
- malti juodieji pipirai (pagal skonį);
- druska (pagal skonį);
- skardinė konservuotų pomidorų;
- 100 g fetos;
- 2 a. š. citrinų sulčių;
- kalendros arba petražolės.
Paruošimas:
1. Pakepinkite prieskonius alyvuogių aliejuje, kad išsiskirtų aromatas.
2. Toje pačioje keptuvėje apskrudinkite vištienos kukulius.
3. Supilkite konservuotus pomidorus, patroškinkite, pagardinkite druska. Jei pomidorai rūgštūs, galite įdėti šaukštą cukraus.
4. Troškinkite, kol pomidorai suminkštės. Įpylę citrinų sulčių ir įtrupinę fetos, dar patroškinkite, kad sūris ištirptų.
5. Paruoštą troškinį pagardinkite kalendrų arba plokščiųjų petražolių lapeliais. Skanaus!