Turbūt ir jūs mėgstate natūraliai sunokusius, kvepiančius ir sultingus raudonskruosčius iš savo ar ūkininkų šiltnamių.
Šaltuoju sezonu prekybos centruose parduodami pomidorai į tikrus panašūs tik spalva ir forma, todėl atsinešti iš rūsio vasara kvepiančių konservų ir jais pagardinti sriubą, troškinį, picą ar makaronus yra absoliutus gėris.
Prisipažinsiu – kartais įsipilu šio ruošinio į stiklinę, įmaišau šaukštelį grietinės ir gaunu ypatingo skonio gėrimą, primenantį skystį, likusį nuo pomidorų ir grietinės salotų.
Darbo nėra daug, jei turite virtuvinį kombainą. Daržoves galima malti ir mėsmale, svarbiausia, kad būtų galimybė pamatuoti tūrį.
Šis ruošinys yra tobulas ir tuo, kad konservuojant nenaudojamas nei cukrus, nei actas. Pomidorai turi pakankamai daug rūgšties ir natūralaus saldumo, todėl tereikia druskos.
Dažniausiai gaminu pomidorų, saldžiųjų paprikų ir aitriųjų paprikų ruošinį, skaičiuoju taip:
- 5 kg pomidorų
- 1 kg raudonų saldžiųjų paprikų
- 0,5 kg aitriųjų paprikų
Daržoves nuplaunu, pomidorus, jei stambūs, pjaunu perpus, pašalinu sėklas iš paprikų ir supjaustau stambiais gabalais. Virtuvinio kombaino S formos peiliais sumalu daržoves iki tyrės, nepergyvenu, jei lieka gabaliukų, taip tik skaniau.
1 litrui tyrės skaičiuoju:
- 1 šaukštelį (15 g) druskos
- 1 šaukštą tyro aliejaus
Viską pilu į gilų puodą, kaičiu ugnį, palaukiu, kol užvirs ir, pakaitinusi apie 5 minutes, dengiu dangtį ir išjungiu kaitrą. Ilgai nedelsiant tyrę pilstau į švarius stiklainius, užsuku dangtelius ir apkloju šilta antklode. Atvėsus išnešu į rūsį. Jei tokio neturite, šiuos konservus galite laikyti ir kambario temperatūroje, jiems nieko nenutiks.
Labiausiai mėgstu šiuo mišiniu gardinti barščius, gamingti aitriųjų paprikų sriubą, makaronų padažus.