Tačiau cukinijos auga kaip pasiutusios, skinu kuo jaunesnes ir marinuoju nauju atrastu būdu.
Cukinijų juostas gamindavau šaltuoju būdu su aliejumi, tačiau pernai rudenį konservuojant agurkus liko marinato, išpilti nevalia, o ilgiau pastovėjęs jis praranda skonį. Akis užkliuvo už cukinijos, greitai supjausčiau juostomis, jas blanširavau, sudėjau į stiklainius ir užpyliau karštu marinatu.
Cukinijos puikiausiai išsilaikė rūsyje iki pat birželio, gal būtų laikęsi ir ilgiau, bet... suvalgėm. Labai tiko kaip garnyras, jomis gardinau ir puošiau vienakąsnius, sumuštinius, silkutes, kartais tiesiog pakabliuodavome iš stiklainio, nes gaivu, trašku, su rūgštele.
Gaminu taip: cukinijas nuplaunu ir supjaustau juostomis. Pjaustau plačiu daržovių skustuku kartu su visa žieve, taip ne tik spalvingiau, bet ir gardžiau. Naudoju tik minkštimą, sėklas atiduodu vištaitėms, bet galima ir kompostuoti.
Kaičiu 2 puodus. Vieną tiesiog su 3/4 tūrio vandens, o kitame gaminu marinatą, jo receptas:
- 1 l vandens
- 3 šaukštai (90 g) cukraus
- 1 šaukštas (30 g) druskos
- 1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio
- 150 ml obuolių acto (6 proc.)
Pirmiausia blanširuoju supjaustytas cukinijas. Kai tik vanduo puode užverda, dedu dalį juostų, lukteliu 20–30 sekundžių, išgriebiu žnyplėmis ir dedu į švarius stiklainius. Naudoju tarą iki pusės litro tūrio.
Tuomet verdu marinatą. Vandeniui užkaitus, suberiu druską ir cukrų, maišau, kol ištirpsta, beriu prieskonius ir po 2–3 minučių supilu actą.
Kuo karštesniu marinatu užpilu juostas stiklainiuose, užsuku dangtelius, stiklainius sudedu ant antklodės žemyn dangteliais, dengiu kita antklode ir palieku iki visiškai atvėsta.